Så får du koll på dina fribrev

I samarbete med Svenska Fribrevsbolaget

Svenskarna har i dag en stor del av sitt pensionssparande i så kallade fribrev. Många vet inte att de har fribrev – i alla fall inte var de finns. Det är ingen risk att du inte får del av detta sparande, men risken är att du betalar onödigt höga avgifter och får en lägre pension än du skulle fått med lägre avgifter.
 

Så gott som alla svenskar har, eller kommer att få, fribrev. Trots det är den allmänna kunskapen kring ämnet låg. Få har kontroll över vilka fribrev de har, var de är placerade och till vilka villkor. 

9 av 10 svenskar har tjänstepension och ett fribrev är tillgodohavanden som du har i avslutad tjänstepensionsförsäkringar. 2022 utgjorde tjänstepensionen 22 procent av den totala pensionsutbetalningen enligt Svensk Försäkring. I många fall är andelen betydligt högre än så. Dina fribrev är alltså en viktig del av din framtida pension. 

– Vanligen byter man jobb flera gånger under ett arbetsliv och varje gång blir det ett nytt fribrev om du har tjänstepension. Sådana här inaktiva sparanden är inte alltid fördelaktiga för dig som konsument, de kan ha höga avgifter eller ge låg avkastning, säger Max Danielsson på Svenska Fribrevsbolaget.

 

Kan öka pensionen rejält
Att få en bra överblick och ta kontroll över sina fribrev är alltså viktigt. Max Danielsson uppmanar alla att se över sin situation och förklarar att det nu är enklare att göra än någonsin tidigare. Alla kan själva gå in på Minpension.se och med hjälp av BankId få se sitt pensionssparande. Men för den som vill ha hjälp med analysen erbjuder Svenska Fribrevsbolaget en enkel och kostnadsfri pensionsanalystjänst:

– Du anmäler dig enkelt med BankId på vår hemsida. Vi får då en fullmakt att samla in information om din pension. Sedan gör vi en pensionsanalys som visar vilka sparanden du har och var de ligger och vad du betalar i avgifter. Om vi hittar fribrev där vi kan erbjuda bättre villkor kommer vi att visa dig vilka förbättringar som finns att göra och hur. Det är en kostnadsfri analys som alla kan göra, säger Max Danielsson. 

 

Svenska Fribrevsbolaget har tillstånd av Finansinspektionen att driva försäkringsbolag sedan 2019 och är Sveriges enda försäkringsbolag som är helt specialiserat på att arbeta med fribrev. På bara några år har försäkringsbolaget blivit en populär utmanare till pensionsjättarna. 

Vi vill bidra till att skapa en mer konsumentvänlig och transparent marknad för att förbättra pensionen för dig och alla andra, säger Max Danielsson. 

 

FAKTA / Fribrev

En tjänstepension eller en pensionsförsäkring som din arbetsgivare inte längre betalar in nya premier till kallas för fribrev. Fribrevet är alltså en avslutad pensionsförsäkring, ett tillgodohavande som du har som kommer att betalas ut när du går i pension. Värdet på det enskilda fribrevet beror på hur mycket som betalats in, hur pengarna är placerade, hur hög avgiften är och hur värdeutvecklingen har sett ut. Har du bytt arbete några gånger har du vanligen ungefär lika många fribrev. 

Ekonomi
Beatrice Lind
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Ekonomi

Se om du kan höja din pension – med en minimal insats

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.