3 tecken på att du gnisslar tänder i sömnen

Vi har inte speciellt mycket kontroll över våra kroppar när vi sover. Vi rullar, snarkar och några till och med pratar i sömnen. Om man inte känner sig trött på dagarna så lider vi oftast inte av de här beteendena. Att gnissla tänder är däremot dåligt för tänderna och om du gnisslar borde du rådfråga din tandläkare.

Ibland kan det vara svårt att upptäcka om du gnisslar tänder eller inte. Du hör ju knappast dig själv när du sover och om du bor ensam eller har en partner som sover som en stock. Det kan därför vara bra att hålla lite uppsikt över andra symtom som kan uppkomma på grund av att man gnisslar tänderna. De symtomen får du lära dig i den här artikeln.

 

Vad händer när vi gnisslar tänderna?

Om du någon gång har sovit bredvid en person som gnisslar tänderna så vt du att det är en väldigt obehaglig upplevelse. Det gnisslande ljudet skär i öronen och för dig som har svårt att somna kan det bli problematiskt.

De som gnisslar tänder brukar sällan göra det i vaket tillstånd, istället brukar man bita ihop käkarna bara. Skillnaden är att när man gnisslar så rör sig även käken.

 

Orsaker

Oftast sker det genetiskt, nästan 40-60 procent av de som gnisslar tänderna gör det pågrund av genetik. Även om du har gener för det är det inte säkert att du gnisslar tänderna men om du samtidigt är rökare eller dricker mycket alkohol kan det komma fram. Det är faktiskt dubbelt så många rökare än icke-rökare som gnisslar tänderna.

Att gnissla tänderna kan också bero på stress eller att man har varit med om något traumatiskt som man inte har löst.

 

Symtom

Det finns några symtom som du borde ha koll på så att du vet om du gnisslar tänderna eller inte.

 

Skadade tänder

När du gnisslar tänder så kommer din emalj att slitas ner. Det kan vara svårt att upptäcka själv men en tandläkare kommer att kunna se det direkt. Det är därför viktigt att du regelbundet går och kollar dina tänder!

 

Huvudvärk

Eftersom att du kniper ihop käkarna hela nätterna kan du få ont i huvudet och till och med migrän. Har du ofta ont i huvudet när du vaknar gnisslar du kanske tänderna.

 

Ont i käkarna

Som tidigare sagt så är det jobbigt att hela tiden knipa ihop käkarna. Tuggar man tuggummi för länge brukar man till slut få väldigt ont. Det är samma känsla när man vaknar och har gnisslat tänder hela natten.

 

Behandling

Det finns tyvärr ingenting som botar gnisslande tänder. Om det beror på stress eller liknande kan det hjälpa att träffa en psykolog och prata om hur man mår.

I andra fall brukar den bästa lösningen vara ett tandskena som man stoppar på tänderna för att slippa fortsatt förslitningar.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Hälsa

Portabel massagepistol i miniformat

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.