4 tips för lugnare mage


En orolig och stressad mage kan vara väldigt besvärligt. 

Lider du av en orolig och stressad mage? Att ha problem med magen är inte alls ovanligt. Många besväras av symptom typiska för stressmage, även kallat IBS. Här är fyra enkla knep som kan underlätta och få din mage att bli gladare!

 

Lider du av en mage som krånglar? Det bästa är självklart att gå till vårdcentralen för professionella tips och råd. Där kan du få veta om du har så kallad IBS, irritable bowel syndrome. Har du IBS innebär det att du har en överkänslig eller lättretbar tarm. Symtomen för IBS kan vara riktigt besvärliga. Förutom att du får ont i magen så är det vanligt med förstoppning, diarré och gaser. Som tur är finns det en hel del du kan göra på egen hand för att minska besvären!  

 

Tänk på andningen

Trots att vi andas hela tiden så är vi många som inte andas riktigt rätt. Korta och ytliga andetag gör dig mer stressad och orolig, och påverkar även hur magen mår. Fokusera på andningen och ge dig själv tiden att andas rätt. Det behöver inte handla om avancerade andningsövningar, meditation eller yoga – detta är något du kan öva på själv hemma. Titta eller lyssna gärna på en andningsövning och följ instruktionerna tills du fått till en bra rutin. Ett förslag är att söka på exempelvis Youtube efter andningsövning eller medveten andning. Klicka här för att komma till det sökresultatet.  


Lyssna gärna på avslappnings- eller andningsövningar.

 

Behåll lugnet

Att hålla sig lugn och inte oroa sig eller bli upprörd i onödan är lättare sagt än gjort. Ett tips som föräldrar brukar ge till små barn fungerar väldigt bra även för oss vuxna, och kan underlätta när du har en orolig mage. Det handlar om att räkna till tio innan man reagerar på vissa situationer. På så vis hinner du lugnan ner dig och fundera över om du behöver ge dig in i en situation som känns stressig och jobbig. Du hanterar kanske det hela annorlunda och tar det med mer ro om du tar en liten paus först. 

 

Ställ rimliga krav på dig själv

Att ha höga ambitioner och vilja göra rätt ifrån sig är självklart bra. Se bara till att inte vara för hård mot dig själv, kom ihåg att det i de flesta situationer räcker att göra tillräckligt bra. Lyssna på kroppen och på dina känslor och sätt stopp innan du driver dig själv för långt. Du är bra, precis som du är!  

 

En sak åt gången

Det går inte att vara på flera platser samtidigt, det är fysiskt omöjligt. Det går heller inte att fokusera på flera saker på samma gång. Gör klart det du sysslar med utan att samtidigt planera eller oroa dig för annat. Var i nuet och gör en sak i taget, då kommer du må bättre.   Vill du läsa mer om IBS så rekommenderar vi informationen från 1177 Vårdguiden. Där får du veta mer om olika symptom och när du ska söka vård.  


Kom ihåg att göra det du mår bra av, och att vara snäll mot dig själv. 

Hälsa
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Smidig Blendermugg- smoothies på väg!

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Hälsa

Portabel massagepistol i miniformat

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

Ny!

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Mindre än 1 vecka kvar

Glasögonmagasinet

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.