6 misstag i köket som gör din plånbok platt

En av de sakerna vi svenskar slösar mest pengar på är mat. Det är kanske inte så konstigt eftersom att vi måste äta för att överleva. Men måste mat verkligen kosta så mycket pengar?

 

För att tänka ekonomiskt behöver du inte äta bullens pilsnerkorv fem dagar i veckan utan du kan fortfarande äta en god och varierad kost. Det finns dock några punkter som du kan tänka för att inte kostnaderna ska dra iväg. De punkterna kan du läsa här nedan.

 

Du köper ofta utemat

Att köpa pizza, thaimat eller gå på restaurang kan man absolut unna sig någon gång ibland men när man börjar göra det väldigt ofta drar kostnaderna iväg.

Om du inte orkar laga mat någon kväll kan du försöka se till att ha några fryslådor färdigmat hemma. De är goda och kostar betydligt mindre än att köpa hämtmat.

 

Du använder inte frysen

Släng inte överbliven mat eller låt det ligga för länge i kylskåpet. Att frysa in och ha till ett senare tillfälle är ett perfekt sätt att minska matkostnaderna.

 

Du använder inte frysen rätt

Om du lagar mat så försök att inte frysa för många portioner i en låda, du kan nämligen inte frysa om maten efter att du har värmt den igen. Frys istället ett par portioner så att du inte behöver slänga så mycket sen.

 

Köp frukt och grönt är i säsong

Köper du jordgubbar i december så har de fraktats över hela världen och kommer inte alls smaka lika gott som de gör på sommaren. De kostar dessutom betydligt mer än jordgubbarna du köper på sommaren.

Både miljön och plånboken mår bra av att du köper frukt och grönt som är i säsong.

 

Du handlar för ofta

Om du bara handlar för en måltid åt gången kommer kostnaderna att sticka iväg. Att försöka planera och sedan storhandla är ett klart billigare alternativ då du kan återanvända kryddor och livsmedel flera dagar i veckan.

 

Slänger mat som passerat ”bäst-före”

Mat är inte automatiskt dåligt bara för att bäst-före-datumet har passerat. Många livsmedel som mjölk och ägg kommer du känna på lukten och se på konsistensen om den är för gammal. Om du fryser kött så pausar du också tiden för bäst-före-datumet.

Känns det okej och ser det okej ut så kan du äta det utan problem!

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.