9 enkla spartips för billigare elkostnader


Spara pengar genom att se över energikostnaderna. 

Under vintern förbrukar vi betydligt mer el än annars. När det kommer till el så kan kostnaderna snabbt dra iväg. Ta dela av våra enkla knep för att hålla dina elkostnader nere!

 

Lägre inomhustemperatur Visst är det skönt när det är riktigt varmt inomhus, det håller nog de flesta med om. Visste du att en grad lägre i inomhustemperaturen faktiskt minskar energianvändningen med hela fem procent? Tänk på det och sänk temperaturen något redan idag!

 

Håll värmen kvar i huset

Täta fönster och dörrar är A och O bär det kommer till elförbrukningen. Det är kanske dags att byta tätningslister runt fönstren och dörrarna hemma? Dra ur laddarna Det är lätta att glömma dra ut olika laddare när de inte används.

Gör det till en vana att alltid dra ur laddaren till datorn och mobilen direkt när de inte behöver laddas längre.

 

Bättre ljuskällor

Byt ut alla gamla glödlampor och satsa på effektiv och bra belysning. LED-lampor och lågenergilampor är att föredra, det är snällare mot miljön och i längden även mot plånboken. Tänk på att inte ha onödigt många lampor tända, släck när du inte behöver ha tänt.

 

Diskmaskin är bättre

Det är lätt att tro att en diskmaskin drar mer energi än handdisk – det är tvärt om. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Tänk dock på att fylla maskinen ordentligt innan du sätter igång den!

 

Rätt temperatur i kyl och frys

Hur kallt är det i din frys och i ditt kylskåp? Behöver det vara så kallt som det är? Kylens temperatur bör vara +5 grader. Ställ in frysen på -18 grader.


Vilken typ av ljuskällor har du hemma? 

Vattenkokare att rekommendera

Kokar du upp vatten direkt på spisen? Använd en vattenkokare när du ska koka upp vatten. Den sparar både tid och energi!

 

Tvätta i lagom värme

Vi tvättar nästan alltid i för höga temperaturer. Med dagens effektiva tvättmaskiner och tvättmedel räcker det ofta alldeles utmärkt att tvätta i 40 grader istället för i 60 grader, ibland till och med i 30 grader. Med en sådan liten justering kan du nästan halvera energianvändningen när du tvättar!

 

Nytt munstycke

När bytte du senast munstycket i duschen? Numera finns det väldigt smarta varianter som spolar mer snålt än de äldre munstyckena. På så vis sparar du på varmvatten och vatten när du duschar. Tänk även på hur länge du duschar och på att inte duscha onödigt varmt.


Fyll diskmaskinen väl, så blir det billigare än att diska förhand. 

Källa: Energimyndigheten 

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.