Allt du behöver veta om espresso

Bryggning av espresso. Avnjuts som den är eller som bas till kaffedryck. Bryggning av espresso. Avnjuts som den är eller som bas till kaffedryck.

Espresso; drick den som den är eller njut av den som del av en kaffedryck. Den tillverkas i en speciell maskin där hett vatten pressas genom kaffepulver med ett högt tryck.

Det grundläggande

Smaken av en espresso är väldigt koncentrerad och för somliga kan den upplevas som bitter i smaken. Smak varierar mellan de bönor som används samt hur ljus- och mörkrostad blandningen är. Espresso bryggs med hjälp av en speciell espressomaskin som pressar nästan kokande vatten genom kaffepulvret. Pulvret, bäst färskmalet, läggs i en liten behållare med munstycke som spänns fast på anordningen. En pump kopplat till ett trycksystem hettar upp vattnet till nästintill kokande och pressar sedan vätskan genom det finmalda kaffet under drygt en halv minut. Det rinner direkt från munstycket ner i en espressokopp för att därefter avnjutas, eller för att blandas i en kaffedryck.

Crema

När finmalet kaffe bryggs med hjälp av tidigare beskriven metod bildas en lager, så kallad crema, på toppen av den nybryggda espresson. Crema är en blandning av vatten och de oljor som finns i kaffebönan som skapats på grund av det höga trycket och bidrar till att ge espresson mer smak. Många entusiaster och baristor menar att creman är mycket viktig för espressons utseende och smak, och agerar kvalitetsstämpel för att själva tillverkningen har gått till på rätt sätt. Creman påverkas bland annat av kaffeblandningens rostning och färskhet, trycket i maskinen och hur jämnt kaffet har packats under bryggningen.

Dubbel eller trippel

Espresso bryggs i ett förutbestämt mått där en shot består av drygt 7 gram finmalet kaffe, vilket i slutändan ger 30 ml espresso. Ber man om en dubbel espresso på ett fik får man helt enkelt dubbla dosen, det vill säga 60 ml espresso bryggt på 14 gram finmalet kaffe. Maskinen använder olika munstycken för att brygga fler shottar och professionella maskiner kan brygga upp till 3 shottar, 21 gram kaffepulver som ger 90 ml espresso, åt gången.

Variation på espresson

En espresso kan även varieras i smak och mängd genom att ändra vattendoseringen, malningen för kaffet, och trycket.
Normale är en espresso i standardutförande.
Lungo betyder “lång” och använder sig av något grövre malet kaffe och nyttjar en större mängd vatten vid tillverkning. Vattnet får även extra lång tid på sig att rinna genom maskineriet. 
Lungo bör inte blandas ihop med kaffedrycken 
Americano där man efter bryggning av en espresso i standardutförande blandar ut drycken med vatten.
Ristretto betyder “reducerat” och tar hjälp av finmalet kaffepulver i kombination med mindre mängd vatten eller kortare tid för filtrering. Ungefär halva mängden vatten används för att göra en shot
ristretto i jämförelse med en
normale.


Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.