Antalet bedrägerier där personlig information kapas har ökat den senaste tiden!

 


Bedrägerier där din e-legitimation eller annan personlig information kapas har ökat väldigt mycket på senare tid. Det vanligaste bedrägeriet är att du på olika sätt blir lurad att uppge dina person- och bankkortsuppgifter eller kanske blir tillfrågad om att logga in med ditt BankID. Personen som bedrar dig kan sedan använda informationen för att handla varor på internet, föra över pengar från ditt konto eller låna pengar  i ditt namn.

 

Det är också vanligt att någon från “din bank” ringer upp, det som är otäckt är att telefonnumret ofta stämmer, ta namn på personen som ringer upp och be om att få ringa tillbaka. Gör ingenting som personen ber dig om!

 

Tänk på att skydda dig så bra som möjligt. Ta del av dessa viktiga punkter för att undvika att du blir lurad.

 

Var uppmärksam

Använd ditt sunda förnuft! Var uppmärksam när någon ber dig att lämna ut dina bankkortsuppgifter, personliga koder eller logga in med ditt BankID.  Fråga vem personen är och varför hen behöver dina uppgifter.  Har du själv ringt upp personen som ber dig logga in eller är det du som blivit kontaktad? Kom ihåg att banken aldrig ringer upp dig och frågar efter dina lösenord, kortnummer eller andra kunduppgifter.

 

Skydda dina personliga uppgifter

Tänk på att information om bankkort eller konton är personlig och att ditt BankID är nästan samma sak som  ett pass eller körkort, och övriga ID-handlingar. Skydda dina uppgifter och var noga med att inte skicka ditt personnummer och dina lösenord via mejl eller sms. Lämna inte heller ut dina uppgifter på telefon eller via länkar du fått från okända avsändare.

 

Se över din försäkring

Se över din hemförsäkring och ta reda på om den innehåller något id-skydd eller inte. Allt fler försäkringsbolag väljer idag att ha den formen av skydd som standard i sina hemförsäkringar. Kontrollera också vad det innebär för just dig. Om du skulle behöva ett bättre skydd kan det vara bra att känna till att det finns försäkringsbolag som är specialiserade på just id-skydd.

 

Anslut dig till digital brevlåda

Det är också bra att ansluta sig till digitala kreditupplysningstjänster eller digitala brevlådor. På så sätt får du snabbt reda på om någon annan försökt ansöka om lån eller krediter med dina personuppgifter.

Polisens hemsida kan du läsa mer om vad en id-kapning egentligen handlar om och där finns även checklista över hur du skyddar dig på bästa sätt.

 

Var observant mot allt som verkar konstigt och inte känns rätt!

 

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

6 misstag i köket som gör din plånbok platt

Ekonomi

Nya förslaget: Inför skatt på kött

Ekonomi

Bedrägerier med hjälp av QR-koder ökar. Det här ska du tänka på!

Relaterade rabatter

Hälsa

5% extra rabatt på Sveriges populäraste massageprodukter

Flowlife

Nöje

Gör det enkelt att släktforska – nu med seniorrabatt!

Mindre än 1 vecka kvar

My Heritage

Resor

Seniorrabatt på väskor – 15% på hela sortimentet

CarrieAlong

Hemelektronik

Gratis frakt och ett vinylkit på köpet!

Ginza.se

Nöje

Skicka ett blombud – nu med 15% rabatt

Euroflorist

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Läs obegränsat med magasin och dagstidningar i jul med Readly.

Just nu får du som är medlem i Seniordeal testa readly gratis i 6 veckor. Ingen bindningstid.

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.