Att jämföra priser

Att jämföra priser. Se över avgifter och kostnader innan du köper ett abonnemang eller ingår avtal. Att jämföra priser. Se över avgifter och kostnader innan du köper ett abonnemang eller ingår avtal.

För att få billigare fasta kostnader är ett upprepat råd att jämföra priset för el och abonnemang. Frågan är dock vad man rent konkret faktiskt ska titta på när man jämför priset.

Vad kan jämföras?

Allt kan jämföras. Det finns huvudsakligen tre kategorier varor och produkter där man kan spara. Vardagsvaror inhandlas ofta, och det går lätt att byta till ett annat alternativ. Abonnemang och elektronik har längre bindningstid och livslängd och är en större investering, därav bör man kolla upp och jämföra priser innan köp. I den sista kategorin hittar en lån och försäkringar som kan vara kostsamma om man räknar fel.

Vardagsvaror

Dels har du varor och produkter som du hittar i exempelvis dagligvaruhandeln som kan skilja stort i pris mellan butiker. Allt från torrvaror till färska grönsaker och frukter, kött eller andra hushållsprodukter kan skilja sig i pris mellan butiker. Det lönar sig sällan att jaga runt mellan flera olika butiker för att spara några kronor, istället får man betala för det i bensinkostnad eller tid. Dock kan ett öga för kilopris och en koll på ungefärlig kostnad för dyrare varor mellan olika butiker vara avgörande för plånboken när man storhandlar och ska avgöra vilka varor man kan spara till att köpa senare.

Potatis och lök är typiska saker som sällan kostar mer i närbutiker och som man kan spara till senare sväng förbi butiken till att inhandla. Att jämföra eller vara uppmärksam på Jämför kilopriset när du tittar på likvärdiga varor. Märket. Varor som inte är av ett känt märke är oftast billigare.

Gäller allt från kaffefilter till toapapper, grytbaser, matlagningsgrädde och tandkräm. Mellan butiker. Pris för kött, färska grönsaker och frukt skiljer sig ofta stort mellan närlivs och stormarknad. Torghandlade har ofta billigast pris för säsongvaror inom frukt och grönt. Flertalet basvaror har ungefärligt samma pris (potatis, lök, mjölk och mjöl) i näbutik och stormarknad.

Abonnemang, elektronik och elpris

Bredband, telefonabonnemang, kanalpaket och inköp av dyrare elektronik och varor hör till denna kategori. Varorna har lång livslängd, eller bindningstid, jämfört med vardagsprodukter. Det är värt att lägga lite tid och jämföra priser mellan leverantörer (abonnemang och paket) och butiker (elektronik).

Att jämföra eller vara uppmärksam på Elektronik. Jämför kostnad för samma vara i olika butiker. Vissa butiker kan ha samma vara i sin internetbutik till ett billigare pris än den fysiska butiken; så se till att jämföra med webshoppen också! Kanalpaket. Se vad erbjudandet innehåller och jämför likvärdiga paket mellan olika operatörer eller företag.

Betalar du mindre för ett kanalpaket som innehåller kanaler du inte är intresserad av kan det för dig personligt vara värt mindre än ett dyrare paket med innehåll du är intresserad av. Abonnemang. Speciellt för telefoni är det knepigt att välja ett lämpligt abonnemang.

Ofta finns det en kostnad för själva telefonen som bakas in i månadskostnaden. Till detta tillkommer kostnad för abonnemang, olika prissättning för samtal, SMS och uppkoppling mot internet. Kortare avbetalningstid för telefonen innebär ofta en högre månadskostnad men kortare bindningstid.  Se över vad du vill ha ut av abonnemanget och bestäm abonnemang utefter ditt behov. Abonnemang kan ibland tecknas utan att du också köper en telefon. Kolla pris för den telefon du är intresserad av att köpa i butik. Köp telefonen kontakt och spara.

Försäkring och lån

För avtal med lång bindningstid och med löpande kostnader så som lån och försäkring är det viktigt att jämföra och välja rätt. Företag har olika paket med räntor, avgifter och erbjudanden som lätt förvillar. Att jämföra eller vara uppmärksam på Avgifter. Se vilka extra avgifter som tillkommer utöver fasta kostnader för ditt lån eller avtal. Avgifter som kan tillkomma är faktureringsavgift, förseningsavgift, avgift för att teckna avtal eller Räntor. Gäller specifikt för lån. Var uppmärksam på hur stor ränta du ska betala på originalsumman och räkna på om du kan möta avbetalningsplanen.

Olika lån har olika förutsättningar, exempelvis är har sms-lån eller blancolån ofta mycket hög ränta. Jämför rätt saker. När då jämför pris för två olika försäkringar, se till att du jämför likvärdiga alternativ. Försäkringsbolag har olika paket som ger olika täckning och skydd, och det ger inte en rättvis bild av priset om man jämför paket som ger olika skydd.

Prisjämförelser

För att enkelt jämföra priset kan du bland annat använda:
Prisjakt.nu – Jämför priset för specifika produkter eller varor.
Pricerunner.se
– Jämför priset för specifika produkter eller varor.
Elskling.se
– Jämför elavtal.
Compricer.se
– Jämför abonnemang, kostnad för försäkringar och lån.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.