Det sägs att maten smakar godare om man har gjort den själv. Eller var det kanske om den var gratis? Nåja, känslan att ställa sig i köket och från grunden knåpa ihop sin egen pasta är oslagbar och smakar helt klart godare än de vanliga snabbmakaronerna.
För att få den där gula och spänstiga pastan som man köper i affären bör man använda sig av durumvetemjöl istället för vanligt vetemjöl (även om det i värsta fall fungerar alldeles utmärkt det med). Det går bra att kavla ut pastan med en kavel och sedan skära pastan med kniv. Det enklaste sättet är dock att använda sig av en pastamaskin där man kan göra flera variationer på pasta (t.ex. spagetti) och allt blir dessutom jämnt och fint.
Du behöver
5dl durumvete
4 ekologiska ägg
1msk olivolja
Så här gör du
1. Lägg upp mjölet i en hög på ett matbord. Forma en grop i mitten (så det nästan liknar en vulkan).
2. Knäck äggen i gropen och vispa in lite mjöl i taget. När allt mjöl är invispat knådar du degen tills den blir en slät och fin.
3. Dela degen i två delar och slå in varje halva i plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
4. Ta ut en deghalva i taget och kavla ut så slätt du kan. Skär sedan till pasta i önskad storlek. Om du använder pastamaskin så kör du pastan i maskinens alla nivåer från högt till lågt (halvera biten om den blir för lång) tills du når önskad tjocklek. Därefter formar du pastan till valfri storlek.
Pastan tar bara 2-3 minuter att koka. Servera med valfritt pastarecept och njut av din egna hemgjorda pasta!
Skulle du vilja baka med hjälp av en pastamaskin? Använd då Seniordeals rabatt hos kökets favoriter och få 10% på alla kökstillbehör! Klicka här för att komma till erbjudandet.