Bananflugor – så blir du av med dem

Så här års är det lätt att få ovälkomna gäster som vägrar ge sig av. Små och envisa tar de sig in nästan överallt i våra kök och tycks bli fler för varje minut. Vi syftar självklart på bananflugorna. Att bli av med dem är lättare än man kan tro – ta del av våra knep!

Bananflugan, eller Drosophila melanogaster, är en drygt två millimeter lång gulbrun fluga. Den dras till bland annat frukt, sopor och vinrester. Flugorna utgör ingen hälsofara men är inte så trevliga att ha överallt i köket. Det som lockar dem är doften av jäst. De förökar sig snabbt och varje fluga lever i ungefär en månad. Som tur är går det att bli av med denna ohyra med enkla och billiga knep!

Släng soporna

Är det något bananflugor verkligen älskar så är det matrester och sopor. Samtidigt som de mumsar i sig av godsakerna förökar de sig snabbt. Se till att slänga soporna minst en gång om dagen innan du blivit kvitt ohyran.

Ställ in maten i kylen

Ställ in så mycket som möjligt av maten i kylen. Ställ in frukosten så snart du är klar, låt den inte stå framme. Undvik att ha ett fat med frukt eller grönt framme, lägg in allt i kylen. Bananer blir kylskadade och ska helst ligga i rumstemperatur, det kan därför vara klokt att låta bli att köpa hem bananer tills flugorna är bekämpade.

Städa köket

Innan du börjar bekämpa bananflugorna bör du storstäda köket. Våttorka alla ytor och släng gammal frukt. Torka ur behållarna för sopor, städa under vasken och i diskhon. Kanske har du tomma förpackningar med matrester i, exempelvis gamla juicepaket? Gå med dem till återvinningen. Vädra sedan ur ordentligt och sänk temperaturen i köket om det är möjligt.

 


Rensa bort den gamla frukten och förvara den nya i kylen. 

Äppelciderknepet

Häll upp lite äppelcider i ett glas eller en mugg, det räcker med någon centimeter. Täck öppningen med plastfolie och sätt en gummisnodd eller tejpbit runtom så att folien sitter på plats. Stick några små hål så att flugorna kan ta sig in. De kommer dras till jäsdoften och flyga rakt ner i din smarta fälla och inte kunna ta sig ut.

Vinäger- och diskmedelknepet

Ta fram ett glas eller en kopp och häll i en del vinäger, en halv del flytande honung och några droppar diskmedel. Doften av vinäger och honung lockar flugorna till sig samtidigt som diskmedlet tar bort ytspänningen och får dem att drunkna. 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Få 12% i rabatt på inredning & möbler

Peaceofhome.se

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.