Bedrägerier med hjälp av QR-koder ökar. Det här ska du tänka på!

Bedrägerier på nätet har ökat de senaste åren i takt med att internet och smartphones har integrerats mer och mer i samhället. De senaste bedrägerierna som ökat är med hjälp av så kallade QR-koder.

QR är en förkortning och ”quick response” (snabbt gensvar) och är egentligen en väldigt smart uppfinning då den fungerar som en streckkod du kan scanna med din mobilkamera och direkt bli dirigerad till en hemsida.

 

Ska man alltid vara försiktig med QR-koder?

Nej, egentligen inte. QR-koder är som sagt en väldigt smart uppfiining som snabbt kan ta dig till en plats på internet. Problematikenär att man även kan göra betalningar med hjälp av QR-koder.

 

Tips för att undvika bedrägeri

Om du ska göra betalningar med hjälp av QR-koder ska du alltid vara väldigt eftertänksam och selektiv mot vilka hemsidor eller tjänster du gör det för. Om du till exempel köper en tågbiljett på SJ vet du att det är ett välkänt och bra bolag.

Du måste alltid titta så att hemsidan du kommer till verkligen tillhör det företaget de utger sig från att vara. Om du ska göra en betalning på SJ så kommer QR-koden dirigera dig till ”sj.se/x” men om du hamnar på en annan sida kan det vara en bluff som utger sig från att vara SJ men i själva verket bara vill åt dina bankuppgifter.

 

Om du blivit utsatt för bedrägeri

Om du har blivit utsatt så ska du kontakta din bank och polisen så fort du kan så hjälper de dig att ställa allt till rätta.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.