Beer can chicken – Bättre kyckling än så blir det inte

 

 

 

 

Konceptet med att trä en hel kyckling ovanpå en ölburk har varit känt i Sverige i några år nu men det finns fortfarande många som inte har hört talas om det absolut bästa sättet att tillaga kyckling på grillen.

Tekniken kommer ursprungligen från södra USA som anses vara grill-mekka av många BBQ-konnäsörer och går rent krasst ut på att du trär en hel kyckling ovanpå en öl som sedan förångas in i kycklingen och gör den otroligt saftig.

Kycklingen ska grillas på indirekt värme, den ska alltså inte stå direkt under elden utan du lägger kolen på ena sidan och kycklingen på andra, om du har kolgrill. Med en gasolgrill är det betydligt enklare eftersom att du bara tänder brännarna på ena sidan och enkelt kan kontrollera temperaturen.

 

Kryddning

Här kan du egentligen göra lite som du vill med kryddningen eller om du vill använda en marinad men vanligast är att man använder en rub. Alltså en kryddmix till grill. Rub till kyckling kan du köpa i de flesta livsmedelsbutikerna eller så gör du det komplicerat (men kul) och gör en helt egen. Om du köper färdig rub kan du hoppa till nästa rubrik ’Beer can chicken’.

 

Om du har valt det roliga sättet undrar du kanske hur du ska tänka när du gör din alldeles egna rub? Även här finns det inga fasta regler utan en rub kan man bygga helt efter sina egna preferenser och därmed skapa sin helt egna signatur-rub. Det finns dock några smakmässiga grundregler man bör förhålla sig till. De kan du läsa här under.

 

Paprikapuvler (1dl) – Nästan alla rubs bygger på paprikapulver som ger en fin färg och en otroligt god smak. Paprikapulver är ett måste i din rub men du kan själv bestämma om du vill att den ska vara, stark, mild, rökig eller något av alla andra roliga element som finns i olika paprikapulver.

 

Salt (0,5dl) – Salt är en oslagbar smaksättare och det finns nog inte ett enda recept i hela världen som inte innehåller den magiska kryddan. Om du vill ha salt med jod eller utan, flingalt eller rosa himalayasalt är egentligen oviktigt. Ta det du tycker om bäst.

 

Socker (1dl) – Självklart måste du ha ett sött inslag i din grillning. Använd det socker du tror passar bäst!

 

Chili (1-2msk) – Salt, sött och såklart lite spicy. Det här alternativet är valfritt men ett litet, litet sting på tungan gifter sig fruktansvärt bra tillsammans i en rub!

 

Nu har du en bra grund att skapa din alldeles egna rub och det är dags att dra på kockmössan och experimentera fram resten av smakerna. Tycker du om vitlök, timjan, koriander, klassisk svartpeppar eller något annat gott så är det bara att kasta i och noggrant mixa ihop allting till en härlig blanding. Kom bara ihåg att inte använda färska örter utan torkade och malda fungerar bäst!

 

 

Beer can chicken

 

Din rub är redo och nu är det dags att göra själva kycklingen. Receptet är väldigt enkelt och det kommer garanterat vara den godaste kycklingen du någonsin grillat!

 

Du behöver

1 hel kyckling

1 öl (33cl) av valfri sort

Rub

Olivolja

 

 

Så här gör du

1. Börja med att tända grillen. Använder du en kolgrill lägger du kolet (när det är tänt) runt omkring kycklingen eller på ena sidan av grillen. Om du har en gasolgrill tänder du brännarna men lämnar en där kycklingen ska stå.

 

2. Skölj av kycklingen, torka torr med pappershanddukar och pensla med ett tunt lager olivolja.

 

3. Nu är det dags att rubba kycklingen och förhoppningsvis använder du din alldeles egna superhemliga dunderrub. Även om det heter rub (gnugga) ska du ABSOLUT INTE gnugga in kryddblandningen. Häll istället lite ovanpå och klappa lite så där gulligt in smakerna i kycklingen.

 

4. Öppna ölen och häll ut ca 1/4 (förslagsvis i munnen). Ställ burken på grillen och trä på kycklingen. 

 

5. Använd en termometer för att kontrollera temperaturen. När kycklingen är 73 grader i bröstfilén och 82 grader i låret är kycklingen klar (cirka 1-1,5 timme).

 

 

Nu är kycklingen klar och serveras med valfria tillbehör. Under tiden du grillar kycklingen kan du ju passa på att grilla till exempel majskolvar på sidan om!

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Livsstil

Exklusiv picnickorg för 2

Livsstil

Klassisk picnickorg för 4

Livsstil

Praktisk picnicväska för friluftscamparen

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

Ny!

VitaePro

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.