Behåll den vita tvätten vit


Foto: Stockphotosecrets

Vita plagg och textilier kan lätt missfärgas, bli fläckiga eller helt enkelt bara förlora sin lyster. Den rena vittvätten ser på så vis smutsig och ofräsch ut. Se till att den vita favoritskjortan fortsätter vara vit – tvätt efter tvätt. Här är de bästa knepen!   

 

Sortera tvätten

Det här är kanske grundregel nummer ett när det kommer till tvätt, men det tål att upprepas. Hur många av oss har inte råkat få blekrosa handdukar eller ljusgrå, solkiga t-tröjor efter ett misstag i tvättstugan? Ett tips är att sortera tvätten redan när du lägger in den i tvättstugan. Ha olika tvättkorgar för vittvätt och övrig tvätt. Passa även på att sortera efter temperatur, så att du inte råkar krympa den nya koftan. Det krävs visserligen lite jobb att sortera redan från början, men det är värt det. Ett tips, om du inte vill lägga mycket pengar på olika tvättkorgar, är att använda tygkassar med dragsko. Har du en symaskin kan du med relativt liten ansträngning sy sådana av gamla lakan. I annat fall fungerar exempelvis vanliga IKEA-kassar perfekt. Påsar och kassar av det här slaget går att hänga upp och tar på så vis mindre plats i rummet.  


Var noga med sorteringen. Foto: Stockphotosecrets

 

Välj rätt tvättmedel

Att använda färgtvättmedel till all tvätt, inklusive de vita textilierna, kan vara smidigt i och med att du bara behöver köpa en sorts tvättmedel. Faktum är att vittvättmedel gör att de vita plaggen och tygerna behåller sin fina, krispiga vita nyans. Är du orolig att vittvättmedel skulle vara mindre skonsamt mot miljö eller hälsa? Se till att välja tvättmedel godkända av Astma- och Allergiförbundet samt med en Svanenmärkning. 

 

Avlägsna fläckar

Låt inte fläckar sätta sig. Om du spiller på duken, favorittröjan eller liknande så är det allra bäst att ta bort fläcken innan den torkar. Tänk bara på att inte försöka gnugga bort fläckar, eftersom de då kan tränga djupare in i fibrerna i tyget och fastna ännu mer. Hur du ska göra beror på vad det är för fläck och tyg, men generellt kan det vara bra att suga upp fläcken. Testa helt enkelt att lägga ett absorberande material på fläcken, så att det drar åt sig fukten. Skölj därefter på avigsidan och tvätta sedan så snart du kan.  


Välj rätt tvättmedel, och var noga med doseringen. Foto: Stockphotosecrets

 

Använd ättika

Ättika är bra som rengöringsmedel på många ställen i hemmet, även när det kommer till tvätt. Om du fått en envis fläck kan du testa att applicera en blandning av hushållsättika och vatten. Låt sedan verka i ungefär 10-15 minuter. Därefter tvättar du precis som vanligt, utan att skölja bort ättiksblandningen innan. Ättiksknepet fungerar väldigt bra på exempelvis deodorantfläckar och blodfläckar. Vill du så kan du faktiskt använda ättika istället för tvättmedel. Ättikan får nämligen de vita plaggen att hålla sig vitare och de färgade flaggen att behålla sin färg bättre. Du behöver bara en klassisk tvättboll. Häll sedan i ungefär en deciliter i bollen och tvätta som vanligt, utan tvättmedel. Prova dig fram till rätt dosering baserat på just din maskin och ditt vatten.  

Akta dig för elestan

Underkläder och andra plagg är ofta helt eller delvis gjorda av materialet elestan. När du tvättar dessa bör du undvika vanligt vittvättmedel, eftersom elastan får en gråaktig ton av blekmedlet. Detta kan du inte tvätta bort, resultatet blir permanent. Vill du använda vittvättmedel till dessa plagg bör du välja en flytande variant helt utan blekmedel. 

 

Följ tvättråden

Slarva inte med tvättråden, det kan straffa sig. Genom att följa tvättråden håller sig plagg och övriga textilier längre. Överstig inte temperaturen på tvättrådet, faktum är att du ofta kan tvätta kallare. Dagens tvättmaskiner och tvättmedel är så pass bra att tvätten ofta blir ren även i lägre temperaturer. De lägre temperaturerna sliter dessutom mindre på tyget.  


Vita sängkläder ser fräscht och fint ut, särskilt om de håller sig riktigt vita. Foto: Unsplash

 

Var försiktig med klorin

Ett vitt plagg, eller en annan slags textil, som blivit missfärgat kan eventuellt gå att rädda med klorin. Tänk dock på att klorin är ett starkt medel, kommer du använda klorin så ha därför på dig handskar. Var noga så att inte spilla på andra textilier eller känsliga material. Ha i åtanke att klorin kan bleka ett vitt tyg för mycket, kanske ska det inte bli kritvitt? Titta på tvättanvisningen innan du använder klorin för att se om du kan använda blekmedel.  

Tänk på doseringen

Det är viktigt att dosera tvättmedlet rätt. Vilken mängd du bör använda beror på det specifika tvättmedlet, läs anvisning på förpackningen. Vet du om vattnet hos dig är hårt eller mjukt? Detta påverkar doseringen. Hårt vatten kräver mer medel. Kom ihåg att tvätten inte blir renare bara för att du överdoserar tvättmedlet.  

Torka utomhus

Att torka vita kläder och textilier utomhus gör dem visserligen inte vitare. Har du dock möjlighet så är det alltid bra att hängtorka tvätten ute. Den kommer lukta gott och lakanen kommer kännas krispigt fräscha. Dessutom sliter det inte alls på tyget, vilket är en fördel i längden!  


Torka tvätten utomhus om du kan. Foto: Stockphotosecrets

   

 

Tips & Trix
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Fler bedrägeribrott, få anmälningar – ID-skydd för ökad trygghet

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

Ny!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.