Bli proffs på att grilla!

Ingen sommar utan grillat!

Sommaren står för dörren och vi tillbringar allt mer tid utomhus. Många älskar grillat och bjuder gärna släkt och vänner på grillfest. För att hjälpa dig bli ett proffs vid grillen så har vi samlat våra bästa tips.

Ha koll på grillen

Hur självklart det än må låta så är det viktigt att ha en grill som fungerar och att veta var den är. Om det är första grillningen på säsongen så är det smart att leta rätt på grillen innan det är dags att sätta igång. Om du har gäster på ingång är det extra viktigt. Är grillen nyinköpt så är det klokt att testgrilla innan det är dags. Oavsett om grillen är avancerad eller ej så är det bra att grilla någon gång innan det gäller.

Rengör ordentligt

Om det sitter kvar gammalt fett, kryddor och smuts från tidigare grillning så kan du räkna med att resultatet inte kommer bli lika bra. Ett tips är att rengöra efter användning, innan fettet härsknat och fastnat. Då är rengöringen betydligt enklare och går snabbare. Hur tråkigt det än är att göra rent grillgallret så är det verkligen värt det!

Tänd på

Det finns flera olika sätt att tända grillar. Många grillproffs använder sig av tändkuber och skorstenständare istället för tändvätska. Stressa inte fram glöden, låt det ta tid. Efter ungefär 30-40 minuter lär du ha fått en jämn och bra glöd. Spring inte iväg och pyssla med annat medan du väntar, håll dig vid grillen så att du har koll. För att spara tid kan du passa på att duka och fixa så att det är färdigt när gästerna kommer.

 


Ha koll på grillen så att glöden blir bra. 

 

Ingen chansning

Om du grillar kött så kan det vara lite svårt att ta av det vid rätt tid. Det är inte så roligt att servera gästerna en varsin kolbit. Använd gärna en snabbtermometer och läs av innertemperaturen lite då och då. Ta av köttet precis när innertemperaturen är rätt. Du kan även lyfta av det när termometern visan någon grad under, innertemperaturen kommer förmodligen stiga något när köttet fått vila lite på fatet. Tänk dock på att olika typer av kött kräver olika temperatur.


Kött, grönsaker, typ av kött, typ av grönsaker, tjocklek m.m. avgör grilltid och avstånd till glöden. 

Vänta med att skära

För att bevara köttets saftighet så bör du vänta med att skära upp det. Det säger kanske sig självt, men är bra att tänka på. Det går visserligen snabbare att grilla mindre köttbitar men de större bitarna behåller vätskan bättre. När du lagt upp köttet på fatet kan du täcka med grillfolie för att låta köttet dra till sig av sin egen ånga och bevara fukten innan servering. Dessutom håller det värmen.

Använd locket

Om du grillar ett större köttstycke så kan det vara idé att låta det grillas under lock. För att lyckas med detta så ska du vara försiktig med kolen eller briketterna, så att glöden inte kommer för nära gallret och köttet. Stekytan fixar du sedan genom att ta av locket en stund innan servering. Om du istället börjar med att ge köttet en fin yta så kan du avsluta med att låta det gå färdigt under lock.

 


Det är en särskild känsla att grilla i det fria. Tänk dock på att använda dig av särskilda grillplatser, ta hänsyn till eventuell torka och att ha vatten i närheten om du skulle behöva släcka.

 

Skippa engångsgrillen

Det är lekande lätt att misslyckas när du använder en engångsgrill, motsatsen är riktigt sällsynt. Glöden är extremt nära det så kallade gallret och temperaturen är nästan omöjlig att styra. Dessutom är engångsgrillarna inte särskilt bra för miljön och brukar lämnas kvar lite här och var när det är färdiggrillat. Vill du ha en grill att ta med exempelvis när du är ute och campar så finns det smidiga varianter som, trots att de är små, håller god kvalitet.

Kvalitet är A och O

För att lyckas med grillningen så krävs det en tillräckligt bra grill. Som med så mycket annat så finns det mycket att välja på i butikerna och priserna kan variera kraftigt mellan olika modeller och varumärken. Köp inte första bästa grill – fråga personalen i butiken om råd. Ett annat sätt att välja grill är att leta information på nätet, det finns många recensioner att ta del av. När du väl köpt grillen är det klokt att ordna ett ställe där den kan stå skyddad när den inte används, gärna under tak. Tänk även på att förvara den på en lämplig plats under vinterhalvåret när du kanske vill stuva undan den.

Om du lagt en slant på att köpa grillen så ska den ju hålla i flera säsonger. Precis som kvaliteten på grillen avgör resultatet så gör även råvarornas kvalitet det. Köper du bra råvaror så blir maten godare och bättre – så är det bara. Några få och fina råvaror brukar dessutom kunna vara billigare än exempelvis halvfabrikat. Om du vill grilla som ett proffs så är kvaliteten på ingredienserna A och O. Lycka till med grillningen och ha en riktigt härlig grillsäsong.

 

 

 
Smaklig måltid! 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.