Blomman som skapat

Pelargonen är en väldigt populär krukväxt och finns i många olika varianter. Sedan pelargonen började bli populär för ungefär trehundra år sedan så har den korsats och förädlats, allt för att bli så vacker som möjligt. Doftpelargonen är en av de specifika grupperna.

Pelargonen har varit mer eller mindre populär sedan 1700-talet. Numera finns det ungefär 300 olika pelargonarter och ett tusental olika sorter. Eftersom blomman främst härstammar från Sydafrika så älskar den sol och värme om sommaren, men vill ha det torrt och svalt om vintern. Zonalpelargoner och stjärnpelargoner är väldigt lättskötta och därför en tacksam krukväxt, även för den som inte har gröna fingrar.

Samla på pelargoner

Många intresserar sig för pelargoner och ser det nästan som en sport att leta efter ovanliga varianter och bygga upp en bra samling. Du kan köpa både vanliga och ovanliga varianter i blomsterbutikerna. Ett annat tips är att byta sticklingar med andra. På så vis får du snabbt ett stort antal varianter och hjälper även andra pelargonfantaster på samma gång. Dessutom är det ett bra sätt att träffa nya människor med samma intresse, vilket aldrig är fel. Om du är nyfiken på att byta sticklingar med andra så kan du söka rätt på pelargongrupper på sociala medier. Testa även att sätta upp en lapp på anslagstavlan, du kan mycket väl få napp.

 

Olika slags hybrider

En hybrid är en korsning mellan två olika arter. Det är alltså en människa med i leken, som aktivt valt att korsa arterna. De flesta pelargoner som säljs i våra butiker är just olika korsningar. Korsningar märks med ett multiplikationstecken (x), så håll utkik efter det när du läser etiketter i blomsterhandeln. En annan typ av hybrid är primärhybriden. Där har inte någon människa blandat sig i, två vildarter har lyckats korsats på egen hand. Ibland kan en pelargonplanta producera en muterad del, det växer helt enkelt ut en del som skiljer sig från själva plantan. Om du tar av den delen och planterar den som stickling så har du fått en helt ny sort. Många av de pelargoner som säljs idag är just sorter som uppkommit med hjälp av slumpen.

Med en härlig doft

Pelargoner delas in i ett flertal olika grupper, varav dortpelargonen är en av dem. Dagens många doftpelargoner sägs härstamma från ett fåtal vildarter. Dessa arter är P. capitatum, P. graveolens, P. odoratissimum och P. radens. Doftpelargoner har en unik förmåga att avge doft vid vidröring av bladen. Dofterna varierar, ofta påminner de om citrus. Vissa älskar doftpelargonerna just för att de doftar medan andra ogillar dem skarpt och tycker att doften är för intensiv. Som du säkert har sett så är pelargonens blad håriga. Där sitter doftkörtlar som innehåller eterisk olja med stark doft. Doftpelargonerna är utrustade med denna spännande och väldoftande förmåga eftersom de vill locka till sig pollinerade insekter och på samma gång få växtätande djur att låta dem vara ifred.

Hur stark doften är beror på odlingsförhållandet. Torrt och soligt klimat ger stark doft medan svalt klimat ger svag doft. Doftpelargoner är ingen enhetlig grupp. Vissa har kommit till genom naturliga korsningar i det vilda och andra genom aktivt förädlingsarbete. Även om pelargoner främst fungerar som dekorativa krukväxter eller småbuskar så finns det även en kommersiell del i det hela. Många doftpelargoner och deras vilda släktingar odlas kommersiellt för utvinning av geraniumolja. Denna olja används sedan i industrin för att ge karaktär åt olika sorters parfymerade produkter. Dessutom används bladen och oljorna som smaksättare i olika badverk. Det är stor sannolikhet att du ätit pelargon, utan att veta om det.

Doktor Westerlund

En av de allra mest populära doftpelargonerna i Sverige är den som till vardags kallas Doktor Westerlund. Det rätta namnet är Rosengeranium och det latinska namnet är Pelargonium ‘Graveolens’. Rosengeranium är en typisk hybrid, förmodligen mellan arterna bollpelargon (P. capitatum) och läkepelargon (P. radens). I goda förhållanden kan den växa sig stor som en buske och dess doft är unik med inslag av mint och ros. Den odlas som krukväxt men förekommer i olika slags kloner, varför du kan hitta två plantor med olika doft och blad trots att de båda är Rosengeranium.

 


Doktor Westerlund är vacker och väldoftande. 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Trädgårdsbelysning LEDlampa

Boende

Vertikal trädgård *trendigt*

Hälsa

Myggarmband-håller myggen borta!

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.