Boka bil på semestern, utan att bli lurad

Med bil har du möjlighet att ta dig till avlägsna stränder.  

Ett av det allra bästa och smidigaste sätten att ta sig runt på utlandssemestern är med hyrbil. Du slipper ta hänsyn till kollektivtrafikens avgångar och sparar ofta pengar jämfört med att ta taxi. Dessutom kan du ta dig till mer avskilda platser och lägga upp dagarna som det passar dig. Dock finns det saker att ta hänsyn till för att inte bli lurad vid bilhyrning.

Att åka på arrangerade bussresor på semestern kan vara väldigt roligt och intressant, du får dessutom träffa och umgås med andra semesterfirare. Dock kan det kännas lite jobbigt att hela tiden behöva anpassa sig efter utsatta tider och inte heller kunna bestämma vilken plats du ska besöka. Med en hyrbil blir du friare och kan bestämma mer själv, du kan vara spontan. Dock gäller inte samma regler i andra länder, så det gäller att ha lite koll innan det är dags att skriva under pappret för hyrbilen.

 


Vilken slags bil har du behov av på semestern?  

 

Var noga när du väjer uthyrare

Fundera över detta redan innan du ska åka. Sätt dig vid datorn där hemma och jämför de olika uthyrningsfirmorna. Till att börja med behöver du fastslå vad du faktiskt är ute efter – hur ser ditt behov ut? Vill du ha en stor och stadig bil, en liten och lättparkerad eller en modern sportbil? Låt behovet avgöra vilken typ av bil du hyr. Minst lika viktigt är självklart pengarna – vad får det kosta? Var uppmärksam på att alla uthyrningsfirmor marknadsför sig och får allt att låta tryggt och bra. Ta reda på om det kommer tillkomma några extra kostnader. Om ett företag erbjuder en låg grundsumma så tar de kanske mycket betalt för olika tillval. Läs det finstilta och gå igenom hemsidorna mycket noga. Är du osäker så kan du skicka e-post till firmorna med dina frågor.

Hur kommer du använda bilen?

Fundera över hur du faktiskt kommer använda bilen. Kommer det vara mest lönsamt för dig att hyra en bil med dyr grundkostnad men där mycket bensin ingår eller passar det bättre att hyra en bil med billig grundkostnad exklusive bensin? Hur mycket kommer du faktiskt köra? Långa eller korta sträckor? Fundera igenom hur många ni är som ska turas om att köra. Vissa uthyrningsfirmor vill veta detta i förväg och tar ut ett extra belopp då ni är fler förare på en och samma bil. 

Ha koll på försäkringar

Kontakta ditt eget försäkringsbolag och ta reda på vad som ingår när du hyr bil i det aktuella landet. Du kan nämligen inte räkna med att försäkringen från hyrfirman täcker allt. Se därför till att ha koll på läget. Då kan du dessutom tacka nej när företaget vill sälja på dig dyra tilläggsförsäkringar som din egen försäkring kanske redan täcker.

 

Checklista för bilhyrning utomlands:

  1. Kontrollera bilen mycket noga innan du skriver på pappret. Ha då med dig en anställd från hyrfirman, för din egen trygghet. Se om det finns skador invändigt eller utvändigt. Vid minsta lilla skada så ska du rapportera det till firman och se till att antingen få en felfri bil eller att felet tas upp i kontraktet. Annars kan de lura dig och se till att du blir ersättningsskyldig. Se till att ha kameran eller mobilkameran i högsta hugg och fota alla tveksamheter inför eventuellt krångel vid återlämning.

  2. Om bilen är fulltankad när du hämtar ut den så är det oftast ett krav att du lämnar in den med full tank, om inte så kan du bli ålagd att betala en saftig summa pengar.

  3. Ha full koll på trafikreglerna för landet du är i, reglerna skiljer sig en hel del mellan olika länder.

  4. Kör försiktigt och ha en trevlig semester!

 


Ha koll på läget innan du skriver under och kör iväg.  

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.