Checklista för vår i trädgården


Äntligen är det trädgårdstider! 

Maj månad är här och trädgårdssäsongen drar äntligen i gång på allvar. Oavsett om du har en liten trädgårdsplätt eller en stor gård så finns det en hel del att pyssla med den här tiden på året, så att du kan njuta av prakten i sommar. Här är ett antal saker att bocka av i början på maj!

Den här tiden på året är verkligen härlig! Vintern har förlorat greppet om naturen som äntligen börjar sjuda av liv. Passa på att beta av ett antal trädgårdssysslor innan värmen verkligen är här. Följ vår checklista och ha en härlig trädgårdsvår!  

Fräscha upp perennerna

Perennerna kan se riktigt risiga ut den här tiden på året. Fram med trädgårdssaxen eller sekatören och klipp sedan ner och rensa bort fjolårsriset. Bort med det gamla, så att de nya skotten får ljus och kan ta plats ordentligt. Har du lavendel i din trädgård? Har du inte klippt den ännu så är det dags att göra det nu. Klipp dock inte ner hela, lämna ungefär en fjärdedel av busken. Låter du helt bli att klippa den blir den risig och får sämre blomning.

 

   
Klipper du ner lavendeln på våren så blommar den rikligare. 

Se  över gräsmattan

Fram med krattan och rensa bort kvistar och löv. Var dock försiktig så att du inte skadar gräsrötterna som är känsliga den här tiden på året. Se även till att låta gräsmattan torka upp innan du sätter igång. När du krattat är det dags att lufta gräsmattan. Stick ner en grep för att på så vis skapa många små lodräta hål. Dessa hål leder luft till gräsrötterna och får gräsmattan att må bra. Vänta tills gräsmattan vuxit ungefär fem centimeter innan du gödslar.

Se över komposten

Att ha en kompost är hur bra som helst då den ger tillbaka väldigt mycket till din trädgård. Den här tiden på året är det bra att slänga ett öga på komposten, lufta den och röra om.  

 


Det är dags att se över gräsmattan. 

Ge rabarbern en snabbskjuts

Har du rabarber i din trädgård? Lägg en helt vanlig hink över plantan för att skapa ett “miniväxthus”. Rabarbern kommer komma igång riktigt ordentligt innan du vet ordet av!  

Gödsla unga buskar och träd

Planterade du nya träd eller buskar i fjol? Då kan det vara bra att ge dem lite extra näring så här i början av säsongen. Kogödsel brukar fungera alldeles utmärkt då det verkar långsamt. Vänd ner gödslet ytligt i jorden.

Rensa ogräs

Det kan kännas överambitiöst att börja rensa ogräs redan nu, men ju förr desto bättre. Rensa det späda ogräset i rabatterna, det är enkelt nu när dina växter fortfarande är små. Den här tiden på året är det relativt lätt att rensa ogräs, det kan räcka att bara dra en kratta eller räfsa lite ytligt. Rensa även bort oönskat gräs mellan stenplattor och liknande innan det vuxit till sig för mycket.  

 


Ju förr du börjar rensa ogräs, desto enklare blir det senare i sommar. 

Klipp ner döda buskar

Om vintern varit tuff kan det tyvärr vara så att en planta i exempelvis en häck har dött. Klipp i så fall ner den delen ända till backen med ett bra snitt. Busken blir finare och ser mer välvårdad ut, och det som lever får mer plats och ljus för att frodas.  

Njut av vårplanteringar

Det är äntligen dags att plantera i kruka, välj till exempel penséer. Var noga med att dränera krukorna väl med exempelvis lecakulor i botten. Sedan är det bara att njuta av de vackra färgerna och mönstren, och se fram emot ännu en trädgårdssommar!

 

  
Njut av söta penséer. Foto: Pixabay

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Trädgård

Få blombuketten att hålla längre

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Mindre än 1 vecka kvar

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.