Citronmuffins med chokladfrosting


Citron och choklad är smaker som går väldigt bra ihop. Foto: Unsplash

Njut av underbart goda citronmuffins med chokladfrosting. En smakkombination som känns både frisk och intensiv på samma gång – perfekt för en fika i den tidiga vårsolen!  

 

Ingredienser muffins, 12 st

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker (eller 1/2-1 tsk äkta vaniljpulver)
  • 60 g osaltat smör
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet citronskal

Ingredienser frosting

  • 120 g mörk choklad (gärna 70% kakaohalt)
  • 150 g rumsvarmt osaltat smör
  • 150 florsocker

 

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2 ) Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt med en elvisp.

3 ) Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner mjölken i det smälta smöret.

4 ) Rör ner smörblandningen i ägg­vispet.

5 ) Ta fram en bunke och blanda mjöl, bakpulver och salt.

6 ) Sikta ner i blandningen, lite i taget, under omrörning.

7 ) Rör till en jämn smet.

8 ) Riv citronskalet, utan att få med det vita.

9 ) Tillsätt citronskalet i smeten.

10 ) Ta fram en ugnsplåt och täck med bakplåtspapper. Alternativt kan du använda en muffinsplåt som du sedan ställer på galler i ugnen.

11 ) Placera ut muffinsformar på plåten eller muffinsplåten. Använder du inte muffinsplåt kan det vara bra att använda dubbla muffinsformar, för bättre stabilitet.

12 ) Fyll med smet ungefär till hälften i muffinsformarna.

13 ) Placera i mitten av ugnen och grädda cirka 13-15 minuter.

14 ) Lägg de nygräddade muffinsarna på ett galler, låt svalna.

15 ) Under tiden som muffinsarna svalnar är det dags att blanda ihop chokladfrostingen.

16 ) Smält chokladen i mikron  i en värmetålig skål. Värm ungefär 30 sekunder i taget och rör sedan om. (Vill du hellre smälta chokladen i vattenbad så går det lika bra.

17 ) Låt chokladen svalna något medan du vispar smör och florsocker i en bunke med elvisp.

18 ) Tillsätt sedan den smälta chokladen under omrörning och vispa till en slät och krämig blandning.

19 ) Verkar konsistensen för lös för att spritsa kan du försiktigt sätta till lite mer florsocker.

20 ) Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen. Spritsar du så blir det finast om du börjar att spritsa ute på kanten för att sedan cirkla inåt.

21 ) Servera och njut! 

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Gör en lyxig påskbrunch

Mat & Dryck

Så har du alltid vin till matlagningen

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Nyhet! Smakrik Ripasso på handplockade druvor

Marastoni Ripasso är en kraftig Ripasso från en av svenska vinälskares absoluta favoritregioner.

Vinet jäser med de torkade druvorna från Amarone-produktionen för att bli extra fylligt och smakrikt.

Alkoholinformation
Artnr 50285–01 | 75cl | 99 kr

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.