Citronmuffins med chokladfrosting


Citron och choklad är smaker som går väldigt bra ihop. Foto: Unsplash

Njut av underbart goda citronmuffins med chokladfrosting. En smakkombination som känns både frisk och intensiv på samma gång – perfekt för en fika i den tidiga vårsolen!  

 

Ingredienser muffins, 12 st

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker (eller 1/2-1 tsk äkta vaniljpulver)
  • 60 g osaltat smör
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet citronskal

Ingredienser frosting

  • 120 g mörk choklad (gärna 70% kakaohalt)
  • 150 g rumsvarmt osaltat smör
  • 150 florsocker

 

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2 ) Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt med en elvisp.

3 ) Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner mjölken i det smälta smöret.

4 ) Rör ner smörblandningen i ägg­vispet.

5 ) Ta fram en bunke och blanda mjöl, bakpulver och salt.

6 ) Sikta ner i blandningen, lite i taget, under omrörning.

7 ) Rör till en jämn smet.

8 ) Riv citronskalet, utan att få med det vita.

9 ) Tillsätt citronskalet i smeten.

10 ) Ta fram en ugnsplåt och täck med bakplåtspapper. Alternativt kan du använda en muffinsplåt som du sedan ställer på galler i ugnen.

11 ) Placera ut muffinsformar på plåten eller muffinsplåten. Använder du inte muffinsplåt kan det vara bra att använda dubbla muffinsformar, för bättre stabilitet.

12 ) Fyll med smet ungefär till hälften i muffinsformarna.

13 ) Placera i mitten av ugnen och grädda cirka 13-15 minuter.

14 ) Lägg de nygräddade muffinsarna på ett galler, låt svalna.

15 ) Under tiden som muffinsarna svalnar är det dags att blanda ihop chokladfrostingen.

16 ) Smält chokladen i mikron  i en värmetålig skål. Värm ungefär 30 sekunder i taget och rör sedan om. (Vill du hellre smälta chokladen i vattenbad så går det lika bra.

17 ) Låt chokladen svalna något medan du vispar smör och florsocker i en bunke med elvisp.

18 ) Tillsätt sedan den smälta chokladen under omrörning och vispa till en slät och krämig blandning.

19 ) Verkar konsistensen för lös för att spritsa kan du försiktigt sätta till lite mer florsocker.

20 ) Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen. Spritsar du så blir det finast om du börjar att spritsa ute på kanten för att sedan cirkla inåt.

21 ) Servera och njut! 

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Mindre än 1 vecka kvar

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.