Dags att odla chili!

Chili är en väldigt speciell växt som karaktäriseras av sin hetta. Chili kan dock ha väldigt olika sorters hetta och medan vissa är fruktiga och bränner långt fram på tungan är andra rökiga och mullrar långt bak i halsen.

Eftersom chili smakar så olika finns det ändlösa kombinationer och många vanliga rätter, till exempel korv stroganoff kan förhöjas otroligt mycket med lite färsk chili.

Att odla egen chili är väldigt enkelt och om du börjar redan nu i februari kommer chilin vara redo till sommaren och kanske en fräsch pico de gallo till det grillade köttet!

 

Så här odlar du chili

När du sätter fröna, gärna så tidigt på året som möjligt, är det viktigt att du börjar med en liten kruka då de trivs att leva lite trångt. En plastförpackning som du köper cocktailtomater i är perfekt storlek.

Från början vill chilin gärna ha det så varmt som möjligt, ställ därför krukan vid ett varmt och soligt fönster. Helst ska chilin ha 14 timmar solljus och 20-25 grader varmt för att klara sig så bra som möjligt.

 

Plantera om

Efter ett par veckor, när de hjärtformade bladen har tittat fram, är det dags att plantera om i en större kruka. Fyll en kruka med lecakulor i botten och sedan vanlig planteringsjord. Nu är det dessutom dags att dra ner värmen, i det här stadiet vill chilin nämligen inte ha mer än 16-20 grader varmt. Kom också ihåg att vattna ordentligt, chiliplantor är väldigt törstiga.

 

Skördning

Om du planterar i februari är chilin redo till sommaren. Det fina med chili är att du kan skörda den även om frukten inte är ”färdig” t.o.m. om den fortfarande är grön. Ju tidigare du skördar desto mildare är smaken och tvärtom.

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Mygglampa Effektiv

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

Ny!

VitaePro

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.