Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

I samarbete med Svenska Fribrevsbolaget

På senare år har flera viktiga steg tagits för att stärka konsumenternas makt när det gäller tjänstepensionen. Det handlar om flytträtten som har utökats genom flera lagändringar. 

– Du kan nu lättare samla dina olika tjänstepensioner. Med hjälp av vår expertis kan vi se om det gynnar just dig. Du ska bara flytta till ett annat pensionsbolag om det är lönsamt, säger Max Danielsson på Svenska Fribrevsbolaget. 

– I dag omfattas nästan alla tjänstepensioner av flytträtten, även om vissa kollektiva pensionslösningar fortfarande inte berörs, konstaterar Max Danielsson.

Svenska Fribrevsbolaget har bara funnits på marknaden i några år, men den utökade flytträtten har gjort pensionsbolaget till en populär utmanare. 

– Vi vill bidra till det som är lagstiftningens syfte; att skapa en mer konsumentvänlig och transparent marknad för att bidra till en bättre pension för dig och alla andra, säger Max Danielsson. 

Historiskt har det varit svårt att flytta sin tjänstepension mellan olika pensionsbolag, även om lagstadgad flytträtt har funnits ända sedan 2007. Från 2020 och framåt har dock flera lagändringar genomförts med syftet att effektivisera och utöka flytträtten, och sedan den 1 juli 2022 kan du flytta alla individuella tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar, så länge det rör sig om en fond- eller depåförsäkring. 

– Tjänstepensioner kopplade till kollektivavtal, avtalspension, går också oftast att flytta. De kollektivavtalade tjänstepensionerna behöver vara ”valbara”, det vill säga du kan flytta den del av pensionskapitalet i din tjänstepension som du själv får placera, förklarar Max Danielsson. 

Även för kollektivavtal där det inte finns lagstadgad flytträtt, kan ändå försäkringsbolaget som administrerar tjänstepensionen ha infört flytträtt.

Men det finns fortfarande en del begränsningar kvar. För äldre avtal till exempel. Vissa bolag tillåter bara flytt av pengar som betalats in efter ett visst datum. Det framgår av försäkringsavtalet om du har flytträtt, eller om försäkringsbolaget har gett dig den rätten efter att du köpte försäkringen.

Låter det krångligt? 

Det är alltså både tydligt reglerat och samtidigt svårt att ge ett generellt svar på vad som gäller för just ditt pensionssparande. 

Svenska Fribrevsbolaget hjälper sina kunder att undersöka vilka pensionssparanden som går att flytta och om en flytt är lönsam. Du kan också göra egen research. Börja då med att logga in på minpension.se

– De avgifter som du betalar för dina pensionsförsäkringar kan variera ganska mycket mellan olika pensionsförsäkringsbolag. Eftersom pensionssparandet sker under lång tid får lägre eller högre avgifter en stor effekt i slutändan och kommer att påverka hur hög din pension blir. Sitter du fast i avtal med höga avgifter lönar det sig troligen att flytta, säger Max Danielsson.



Ekonomi
Beatrice Lind
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Ekonomi

Se om du kan höja din pension – med en minimal insats

Relaterade rabatter

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.