De gick ner i vikt – trots att de inte borde

 

Det finns många exempel på när till exempel en läkare ger en rökare vanliga sockerpiller och säger att de magiskt ska ta bort nikotinbegäret hos patienten och effekten blir att rökaren faktiskt känner ett minskat röksug. Det kallas placeboeffekten.

 

Placeboeffekten är väldokumenterat och i de flesta fall där man forskar med till exempel nya mediciner brukar man ha en kontrollgrupp där man undersöker den eventuella placeboeffekten.

Oftast testar man placboeffekten för att undersöka huruvida själva medicinen faktiskt fungerar eller om det är så att den fungerar för att patienterna tror att det fungerar. I den här studien ni kan läsa om nedan är det faktiskt själva placeboeffekten som undersöks.

 

Viktnedgång – trots kaloribalans

 

Som du säkert redan vet är viktnedgång i teorin ”enkel” matematik och om man äter mindre kalorier än vad man gör av med kommer man gå ner i vikt och om man äter mer kalorier än vad man gör av med kommer man att gå upp i vikt.

En nyligen genomförd bulgarisk studie undersökte dock hur stor inverkan placeboeffekten kan ha på olika viktnedgångsprogram. Om man låter människor ligga i energibalans men ”lurar” dem att de ligger på ett underskott, vad händer då med vikten? Resultatet är häpnadsväckande.

 

Studien

 

I studien deltog 14 stycken vuxna människor i åldrarna 19-45 år. Det var lika fördelat mellan män och kvinnor och det de alla hade gemensamt var att de låg på ett BMI högre än 27 (de var alltså överviktiga).

 

Man delade in människorna i två grupper och gav dem exakt samma diet där poängen var att de skulle ligga på energibalans och alltså varken skulle gå upp eller ner i vikt. Båda grupperna skulle utföra enklare träning i cirka 30 minuter 3 gånger i veckan under en 8 veckors period. 

 

Trots att båda grupperna låg på kaloribalans var det bara den ena gruppen man sa detta till medan man till den andra gruppen sa att de skulle ligga på ett energiunderskott på cirka 5500 kalorier per vecka vilket motsvarar ungefär 6kg viktnedgång på 8 veckor.

 

Resultatet

 

Resultatet var häpnadsväckande. De personerna som var medvetna om att de låg på energibalans tappade visserligen någorlunda i BMI men med väldigt liten marginal. De personerna som blev lurade att de skulle gå ner i vikt tappade i snitt 9,25kg och gick från 39,4% kroppsfett till 36%.

Hela gruppen gick alltså ner i vikt trots att de inte borde det.

 

Varför gick de ner i vikt?

 

Exakt varför de gick ner i vikt är väldigt svårt att svara på även om det pekar på att placeboeffekten faktiskt är närvarande när det kommer till viktnedgång. Det skulle kunna vara så enkelt att de som trodde att de var på diet blev peppade av att gå ner i vikt och därför åt ännu mindre.

Från resultaten kan man dock konstatera att viktnedgång även är psykologiskt och inte endast fysiologisk. Om du därför är intresserad av att gå ner i vikt kan det vara till fördel att följa ett viktminskningsprogram istället för att självmant bara ”försöka äta mindre”.

 

Vill du läsa hela studien? Det kan du göra här.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Blodtrycksmätare

Hälsa

5-delat Pilatesset med boll och ring

Relaterade rabatter

Hälsa

Prova-på-erbjudande till 50% rabatt hos VitaePro!

VitaePro

Hälsa

15% rabatt på hela sortimentet hos Ekobutiken.se!

Ekobutiken.se

Accessoarer

Vill du slippa glasögon och linser?

Memira

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.