Dekantera vinet för fulländad smak

Det unga röda vinet mår bra av dekantering. 

Att använda karaff till vinet kan verka lite onödigt i och med att själva vinflaskan redan är både fin och praktisk. Saken är den att nästan alla viner kan smaka bättre om du häller upp dem i karaff inför servering, det är helt klart värt den extra disken.

Rensa bort sediment

I varje vinflaska finns en viss mängd sediment. Med sediment menas den grumliga bottensatsen längst ner i flaskan. När du överför vinet från flaska till karaff så sorteras sedimentet bort, det blir kvar i flaskan. Sedimentet kan nämligen ge en kärv eller något bitter smak, vilket knappast är angenämt för den som dricker vinet. De som skapat vinet har en viss smak i åtanke, med hjälp av en vinkaraff bjuder du gästerna på ett vin med just den tänkta smaken.

Blås liv i vinet

När du häller upp vinet i en vinkaraff så låter du det andas. Vinet får mer syre och kan utveckla sin fulla ”bouquet”. Det kommer till liv betydligt snabbare genom blotta handlingen av att tappa upp det på karaff än om du bara häller upp det i ett glas. Det är lätt att tro att det främst gäller de fina, äldre vinerna. Snarare är det just de yngre vinerna som verkligen mår bra av detta, eftersom de inte varit tappade tillräckligt länge och därmed ännu inte utvecklat sin smak fullt ut.

Det unga vinet

Det unga vinet bör dekanteras, hällas upp i karaff, minst tjugo minuter innan servering. Har du tid och möjlighet är det bra att dekantera några timmar tidigare. Du kommer uppleva verkliga skillnader i komplexitet och subtilitet av vinets smak. Både doft och smak kommer lyftas till en annan nivå, nämligen vinets tänkta nivå.

Det äldre vinet

Dekantering av det ändre vinet är en betydligt mer komplicerad historia än att dekantera det unga vinet. Ju mer tid som passerat, ju mer sediment har fallit till botten på flaskan. Tappar du bara upp vinet i karaffen utan större omsorg så kommer du på med bottensatsen och därmed den bittra och kärva smaken. Införskaffa därför en så kallad vinvagga. En sådan håller flaskan i rätt vinkel medan du försiktigt häller vinet i karaffen. Lyckas du med dekanteringen så ska vinet i karaffen vara alldeles kristallklart. Vill du kontrollera processen så kan du använda an helt vanlig ficklampa och lysa på vinet, du ser då tydligt om det blir grumligt. Till skillnad från det unga vinet så mår det gamla vinet inte bra av att vara i karaffen särskilt länge innan servering då smaken kan förvanskas av syret.

 


Lufta vinet på karaff en stund, det kommer smaka bättre. 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.