Det du vill veta om svart te

Avnjut ditt svarta te i en vacker kopp. 

I vardagligt tal brukar det svarta teet kallas för “vanligt te”. Det säljs i alla livsmedelsbutiker och varieras i all oändlighet med olika smaksättningar.

 

Odlingen

Av den klassiska tebusken, Camelia Sinensis, tillverkas tre olika sorters te. Dessa är svart te, grönt te och halvgrönt te. I vilt tillstånd är Camelia Sinensis ett träd men i planteringarna hålls den som en buske med en höjd på ungefär en meter. Teplantan odlas i det tropiska och subtropiska klimatet. Carl Von Linne gav sig på att försöka odla te i Sverige, men misslyckats ordentligt. Klimatet i Sverige är inte alls lämpat för te som kräver mycket höga sommartemperaturer och mycket regn.

Monsunregnen är ett krav för att plantan ska frodas. De bästa förutsättningarna för att odla te är på riktigt höga höjder på olika platser i Asien. Där kan växten utvecklas i långsam takt så att smaken hinner utvecklas ordentligt. Det går inte att skapa detta klimat på konstgjord väg i växthus, teplantan kräver sin miljö.

 

 
Teplantagen är verkligen vackra.

 

Framställningen

Det svarta teet framställs genom torkning och fermentering, det är en slags jäsningsprocess som ger teet den svarta färgen. En vanlig myt är att te inte alls innehåller koffein, det stämmer dock inte. Svart te innehåller mest koffein av de tre tesorterna. Svart te finns som rent te, exempelvis Ceylon och Darjeeling, och i en mängd olika blandningar och smaksättningar. Utbudet av smaksatta svarta teer och teblandningar är mycket stort – det finns något för alla. Den populäraste varianten är utan tvekan Earl Grey, smaksatt med aromatiska oljor från en citrusfrukt som kallas för bergamott. Ett svart te med en väldigt speciell smak är Lapsang Souchong.

Det kommer från provinsen Fujian i Kina. Den här sorten torkas över öppen eld i röken från brinnande trä. Smaken blir mycket kraftig och just rökig. Vissa älskar detta te, andra har minst sagt svårt för det. På senare tid finns det en hel del ekologiska och rättvisemärkta teer att köpa i butik eftersom konsumenternas efterfrågan på det ökar.


Smaksatt med blommor och citrus blir svart te allt annat än tråkigt. Blombladen är ros och malva. 

Tillredning av svart te

De olika tesorterna kräver olika temperatur och dragtid. Svart te kräver riktigt hett vatten, 95–100 grader, för att dra ut alla smakämnen ur bladen. Låt det dra i vattnet i cirka tre till fem minuter, om du låter det dra för länge kan det lätt bli beskt. Undantag finns för vissa kunesiska varianter som med fördel kan ligga kvar i kannan efter bryggning.

De allra flesta svarta teer kan bara bryggas en gång med undantag för vissa varianter av Darjeeling som kan bryggas två till tre gånger utan att förlora i smak och kvalitet. Tänk på att inte överdriva doseringen av teet, då finns risken att smakerna inte kommer fram då de “kvävs”. Standardmåttet för svart te är två gram teblad till 15 centiliter vatten.

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.