Det hänger på gardinerna

Utan gardiner skulle det här rummet se tomt ut. Däremot skulle gardinstängerna gärna kunna sitta högre upp och gardinerna vara lite längre. Färgen på stängerna passar bra in i inredningen.

Gardiner gör stor skillnad för ett rum. Trots fina möbler och inredning så kan det kännas fel om gardinerna inte riktigt passar eller är fel upphängda. Det finns några enkla stilregler som kommer kunna lyfta rummen där hemma till en annan nivå och få inredningen att se mer genomtänkt ut.

 

Håll koll på måtten

Det är lätt att köpa gardiner och hänga upp dem som de är, utan att justera längden om det skulle behövas. Kanske flaggar längderna en bra bit över marken eller så är de på top för långa. Både korta och långa gardiner kan se bra ut, med det handlar om vilken typ av gardin det är. Tänk på att inte utgå ifrån måttet på själva fönstret när du planerar inför nya gardiner, ta måttet från upphängning till golv och glöm inte bort att mäta bredden.

 

Ett typexempel på för korta gardiner.

Häng gardinerna högt

Ett vanligt misstag är att sätta gardinstången strax ovanför fönstret eller precis i linje med fönstrets överkant. Sätt istället gardinstången lite högre upp, kanske någon centimeter högre än du tänkt. Det kommer lyfta linjerna i rummet och ge intrycket av en högre takhöjd och mer rymd. Det är ett väldigt effektivt sätt att lyfta stilen i ett rum.

Tänk på bredden

Det är minst lika viktigt att inte hänga gardinerna för snävt. Se alltså till att hänga gardinerna längre ut åt sidorna. Det skapar en känsla av rymd och öppnar upp rummet.

Dubbelt upp

Om du har breda fönster, eller vill skapa en illusion av att ha det, så kan det vara smart att hänga upp två längder per sida. Det fyller helt enkelt ut mer och ger en mer ombonad känsla. Textil har nämligen en unik förmåga att skapa liv åt ett rum.

 


De här gardinerna gör inte så mycket nytta för rummets stil. De är smala och har trots det omtag. 

Plocka fram strykjärnet

I vissa fall gör det inget att tyget är skrynkligt, men i de flesta fall ser det inte särskilt bra ut. Att stryka gardinerna går trots allt snabbt. Om du inte vill krångla med att plocka ner gardinerna så kan du testa att stryka dem “i luften”.

 


Bort med skrynklet!

Tänk på gardinstången

Ofta hänger gardinstängerna med i åratal utan att bytas ut. Valet av gardiner kanske dessutom begränsas av just gardinstången. Kanske är en rund gardinstång det bästa för rummet? Kanske ska den vara vit eller kanske svart? Eller ska du rent av skippa den klassiska gardinstången och istället fästa en diskret vajer i taket?

 


Detta fönster skulle må bra av lite kärlek, bland annat i form av passande gardiner.

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Mygglampa Effektiv

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

Boende

20% rabatt på ALLT hos Electrolux!

Electrolux

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.