Det här är symtomen för lungcancer

 

 

På Seniordeal skriver vi ofta roliga artiklar med smarta tips och tricks man kan använda i vardagen. I dag tänkte vi skriva om ett lite seriösare ämne, nämligen hur man känner igen symtomen på lungcancer.

Lungcancer är Sveriges femte vanligaste cancerform som varje år drabbar cirka 4000 personer. Lungcancer är vanligast bland de som är mellan 60 och 70 år gamla och det är mindre än 5% som diagnostiserade med sjukdomen under 50 år. 

 

Att upptäcka cancer i ett tidigt stadium är viktigt och att få snabb behandling kan vara avgörande för hur chanserna för patienten ser ut. Flera av symptomen kan även vara tecken på andra lungsjukdomar och om du lider av en eller flera av dessa symtpom kan det vara bra att du uppsöker en läkare.

 

1. Hosta

Ett av de tidigaste symptomen är hosta. Att ha hosta är vanligt och drabbar nästan alla ett eller ett par gånger per år. Hosta är dock vanligast i samband med förkylning eller annan sjukdom, att gå runt och hosta efter att förkylningen är över är inte normalt. Om du har hostat länge utan att riktigt veta varför kan du lida av någon lungsjukdom och i värsta fall lungcancer.

 

2. Andfåddhet

Blir du lätt andfådd vid lätt ansträngning? Det kan bero på förträngningar i luftvägarna om gör det svårare att andas.

 

3. Smärta i brsötkorgen

På grund av förträngningar i luftvägarna kan smärta i bröstkorgen uppkomma. Dessutom kan pipande och väsande andning också vara symptom på att luftvägarna inte är så öppna som de borde.

 

 

Nu har du fått lära dig tre tidiga symtom på lungcancer. Har du en eller flera av de här symtomen? Vänta inte med att uppsöka en läkare!

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.