Detta vill du veta om tulpaner


En vas med tulpaner kan med sin enkla skönhet lyfta ett helt hem. Foto: Pixabay

Den tidiga våren är tulpanens tid. Vi svenskar älskar dessa blommor med sina gnissliga blad och ståtliga stjälkar. De vackra färgerna och den härliga doften. Vi älskar dem så mycket att vi från januari fram till påsk köper häpnadsväckande en miljon tulpaner om dagen. Med den siffran är vi de som köper allra flest tulpaner per invånare – i hela världen.

 

I Sverige finns det cirka 250 tulpanodlare och faktum är att vi nästan enbart köper just svenska tulpaner. Tillsammans driver de svenska odlarna upp ungefär 150 miljoner tulpaner varje år – en hisnande siffra. Vi köper tulpaner i livsmedelsbutiker, i kiosker, på bensinmackar och i blomsteraffärer. Vi köper dem till varandra och till oss själva, till vardags och till fest. Det är nästan som att en tulpanfeber slår till varje vårvinter. Så vad beror det egentligen på?  


Tulpaner kan se ut på många olika vis. På senare tid har olika flerbladiga tulpaner blivit populära. Foto: Pixabay

 

En nystart

Efter Sverige på tulpanlistan kommer Finland och Danmark. Tre nordiska länder som alltså är världsbäst på att köpa tulpaner. Det skulle kunna handla om att vi i längtar efter ljus, klara färger, gröna blad och vår. Den långa perioden av mörker och kyla gör att vi vill fylla hemmen med fräsch grönska. En hoppfullhet, en nystart.  


Foto: Pixabay

 

Inte längre lyx

Tulpanens frammarsch tog fart under 70-talet. Från att tidigare bara kunnat köpas på handelsträdgårdar och i blomsterbutiker så började de så smått säljas även i mataffärerna. Innan hade tulpanen ansetts som lyx och kostat därefter. Så snart försäljningen i livsmedelsbutiker tog fart så försvann lyxstämpeln från den våriga blomman. Idag köper vi runt 90 procent av alla våra tulpaner i livsmedelsbutiker.  


Barn på äventyr i en tulpanodling. Foto: Pixabay

 

Lättskött

En annan teori om varför tulpanen är så populär är att den är lättskött och står sig länge. Om du skär av en centimeter av yttersta stjälken, byter vatten med jämna mellanrum och har dem på en sval plats – då kan de stå sig i över en vecka.  


Arrangera gärna tulpanerna utan blad i småvaser – det blir väldigt vackert. Foto: Pixabay

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Trädgård

Få blombuketten att hålla längre

Relaterade rabatter

Boende

Höstrea upp till 50%

Ny!

Emma Sleep

Boende

20% hos Emma sleep Med koden SENIOR20

Ny!

Emma Sleep

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Få 12% i rabatt på inredning & möbler

Peaceofhome.se

10% rabatt på bettskena hos Antibite

Antibite

Viking Footwear ger dig 20% rabatt

Viking Footwear

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.