Därför känns det som att tiden går snabbare när du är äldre

 

 

Tänk att det redan är maj, 2019 har verkligen flugit förbi. Om du inte själv har sagt något i den stilen så har du definitivt hört någon annan säga så den senaste tiden. Visst känns det verkligen som att tiden bara flyger förbi och att man ibland inte riktigt hinner njuta av dagarna. 

Tiden går faktiskt inte snabbare på riktigt. Det är fortfarande 365 dagar per år och varje dygn är 24 timmar långt. Hur snabbt tiden egentligen går och hur vi upplever tiden är dock två helt olika saker, i den här artikeln får du lära dig varför det känns som att tiden går snabbare men också vad du kan göra för att sakta ner den lite.

 

Hjärnans förmåga att bearbeta intryck

 

Vår hjärna är något helt fantastiskt och hur den fungerar är fortfarande ett stort mysterium för forskarna. Några saker vet vi dock om hjärnan, till exempel att hjärnan måste ta in information och sortera den i en begriplig ordning för att vi ska kunna uppfatta något. Det är också en av anledningarna till att vi upplever att tiden går snabbare när vi blir äldre. När man är yngre så är det så pass många nya intryck vilket gör att hjärnan måste lagra och bearbeta informationen mycket mer än vad den behöver när vi är äldre.

Det spelar också ganska stor roll hur närvarande vi är vid händelser. Ett bra exempel är att lyssna på personer som har varit med om livshotande situationer där de upplever att det som bara varade några minuter kändes som evigheter. Det är för att hjärnan är 100% fokuserad och närvarande på just den situationen för att vi ska uppfatta varenda liten detalj.

Genom att leva i samma mönster och göra samma saker varje dag lär vi våra hjärnor att enkelt bearbeta informationen och många av de intryck vi får i vår vardag är redan intagna, processade och enkla att förstå för oss

 

Du kan själv påverka hur snabbt tiden känns

 

Tiden kommer alltid att gå lika snabbt, men du kan faktiskt påverka hur du upplever tiden. Om du har läst stycket ovan kan du säkert räkna ut vad du behöver göra för att sakta ner tiden, nämligen att utmana din hjärna med nya intryck. Det behöver inte betyda att du ska resa jorden runt och upptäcka nya djurarter och kulturer utan mycket kan du faktiskt göra utan att betala en väldans massa pengar. Här nedan har vi sammanfattat en liten lista på 3 saker du kan göra för att aktivera hjärnan med nya intryck.

 

1. Lär dig ett språk

Man kan inte lära gamla hundar sitta brukar det heta men språkforskare har faktiskt visat att när det kommer till språkinlärning är det här en myt. Visst om du är 70+ kanske du aldrig kommer att kunna lära dig att ha djupa politiska diskussioner med någon som har det modersmålet. Däremot kan du definitivt lära dig grunderna och troligtvis kunna ha en vardaglig diskussion med någon nästa gång du reser utomlands. Det finns många billiga eller gratis appar om du vill lära dig ett språk till exempel babbel eller duolingo.

 

2. Gå med i en pensionärsförening

I till exempel SPF får du göra alla möjliga olika typer av aktiviteter. Redaktionens mormor, som du säkert redan är bekant med, brukar åka med till Trosa på julmarknad, jazzmuseum, konserter, teatrar eller lära sig nya kortspel. Du kan välja själv hur mycket du vill vara med och det brukar inte kosta många kronor.

 

3. Lär dig nya matkulturer

Gillar du italiensk, spansk eller fransk matlagning men har ingen aning om hur man lagar det? Köp ett par kokböcker eller gå en onlinekurs och djupdyk i den matkultur som du föredrar. Även om du inte orkar, har till eller råd till att resa så kommer matlagning och smaker ta dig runt jorden bara du ger dig på det.

 

 

Det här var bara 3 exempel på sånt du kan göra. Poängen är att hela tiden låta hjärnan arbeta med helt ny information!

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fotmassage med Elektronisk Muskel Stimulering (EMS)

Boende

Portabel luftrenare

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.