Du kan ha högt blodtryck utan att veta om det

 

 

 

Blodtryck är det trycket som uppstår i dina vener och artärer när hjärtat pumpar ut blod i dem. Om man har för högt tryck kan man få allvarliga problem och råka ut för bland annat stroke, njursjukdomar och hjärtinfarkt. Det är därför viktigt att uppsöka vård om man misstänker att blodtrycket är högt!

 

I Sverige lider ungefär en tredjedel av befolkningen högt blodtryck, vilket ändå är relativt lågt i jämförelse med till exempel Storbritannien där hela 25% har ett tryck som är för högt.

 

Symtom

Det stora problemet med högt blodtryck är att symtomen inte är speciellt märkbara, om de nu märks överhuvudtaget. Om man ofta har en lätt huvudvärk eller är trött så kan man lida av högt blodtryck, men de symtomen kan dessutom bero på väldigt mycket annat.

 

Bästa sättet att kolla upp sitt blodtryck är att testa det med en blodtrycksmätare. Det kan du göra på din vårdcentral eller om du väljer att köpa hem en egen.

 

Sänka trycket

I många fall beror högt blodtryck på din livsstil. Om du äter mycket dålig mat, är rökare och dricker mycket alkohol löper du större risk att få högt blodtryck. I det här fallet är en livsstilsförändring det bästa sättet att bota högt blodtryck.

Högt blodtryck kan även vara genetiskt och även om du är väldigt aktiv och äter nyttigt är et ingen garanti för att du ska ha ett normaltryck. I de fallen behöver du få medicin från din läkare.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Accessoarer

Viking Footwear ger dig 20% rabatt

Viking Footwear

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.