Effektiv och giftfri rengöring i köket med bakpulver


En tjock pasta av bakpulver och vatten fungerar bra som rengöringsmedel på flera håll i köket. Foto: Pixabay

Vi på Seniordeal älskar smarta husmorsknep och städknep som får vardagen att flyta på lite smidigare. Här är ytterligare 5 fiffiga knep vi gärna delar med oss av! Denna gång har turen kommit till bakpulvret som har enastående förmågor i köket. Håll tillgodo och låt dig inspireras av det “magiska” pulvret som finns i nästan alla svenska kök!

LÄS MER: Knepet som får avokadon att mogna på 10 minuter

 

Vad är bakpulver?

Att bakpulver används vid just bakning, det vet vi alla. Det får bakverken att bli fluffiga och jäsa – men varför? Bakpulver består av en blandning bikarbonat, syra och stärkelse. Rent bikarbonat är betydligt starkare och har en starkare jäsförmåga än bakpulver. En tesked bikarbonat motsvarar cirka två teskedar bakpulver. Tänk dock på att det inte går att byta ut bakpulver mot bikarbonat rakt av. För att kompensera syran behöver du komplettera med till exempel citron eller filmjölk. Att bakpulver fungerar som rengöringsmedel beror på att det har en viss slipande och milt alkaliska förmåga. Tack vare de egenskaperna är bakpulver ofta mer effektiv som rengöringsmedel än vanlig tvål eller vanligt diskmedel. Bakpulver tar effektivt bort dålig lukt eftersom det neutraliserar både syror och baser!  


Foto: Pixabay

Ta bort dålig lukt i kylen

Kylskåp har en tendens att lukta unket, ibland rent av riktigt illa. Börja med att slänga det som luktar illa (det kan vara gammal mat som möglat) och torka av hyllorna med fuktig trasa. Ta sedan fram två eller tre skålar eller koppar. Häll i någon matsked bakpulver och placera därefter på olika plan i kylen. Låt stå i en eller ett par dagar tills lukten försvunnit!  

 

Skinande resultat när du handdiskar

Gör det lättare att handdiska genom att tillsätta två matskedar bakpulver i diskvattnet. Bakpulvret löser effektivt upp fett och smuts. Perfekt när du ska diska rejält smutsiga kastruller, grytor, stekpannor, bakplåtar eller ugnsformar! Om en form är riktigt ingrodd kan du låta den stå i några timmar med vatten tillsatt diskmedel och bakpulver. Fukta sedan en disksvamp med vatten och lite bakpulver och skrubba försiktigt på extra ingrodda områden – det kommer bli ett skinande resultat!  

 

Rengöring av ugnsgaller

Gallret i ugnen kan lätt bli ingrott och sotigt. Fett och matrester har en tendens att fastna riktigt ordentligt tack vare att temperaturen i ugnen nu är så hög. Som tur är kan du snabbt och smidigt bli av med förkolnat smuts med hjälp av bakpulver!  Ta ur gallret ur ugnen när det är kallt. Blanda bakpulver och vatten i en kopp till en tjock “pasta”. Gnid på pastan på gallret med hjälp av en borste. Låt verka en stund och skrubba lite till, skölj sedan av!  

 

Rengöring ugn och mikrovågsugn

När det kommer till rengöring av ugnen och mikron är bakpulvret självklart alldeles ypperligt! Använd en kökssvamp (utan slipmedel) och fukta den med vatten och bakpulver. Gno försiktigt inne i ugn och mikro, låt sedan blandningen verka lite innan du torkar ur med fuktig trasa. Torka ur ordentligt så att alla rester försvinner!  

 

Slipp löklukt på händerna

När man skalat och hackat lök eller vitlök kan händerna ofta lukta starkt. Löklukten är envis ock kan dröja sig kvar på fingrarna i flera dagar. Slipp stinkande händer genom att gnida händer och fingrar med en matsked bakpulver och lite vatten. Avsluta sedan med vanlig tvål och njut av den fräscha doften!  


Rengör både ugnen och formarna med bakpulver och vatten! Foto: Pixabay

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.