Ekologisk mat – bättre för hälsan?

De senaste åren har försäljningen av ekologiska produkter ökat otroligt mycket i Sverige och 8 av 10 svenskar handlar regelbundet ekologiska varor på livsmedelsaffärerna. Många lever i tron om att ekologisk mat skulle vara nyttigare och bättre för hälsan, något som absolut inte stämmer.

Om en produkt är ekologisk betyder det att inget konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel använts vid produktionen av produkterna. Det betyder även att fodret som djuren äter ska vara ekologiskt och att mediciner som till exempel antibiotika måste användas med stor försiktighet på djur.

 

Ekologisk mat och hälsa

Tvärtemot vad många kan tro så har ingen forskning visat på att ekologisk mat skulle vara mer hälsosam för oss människor än livsmedel som inte är det. Det ”farliga” bekämpningsmedlet som sprutas på frukt och andra livsmedel är i extremt små mängder sett till antal frukter att det inte är någon fara för oss att äta det. Om du har köpt ett paket vindruvor behöver du absolut inte för hälsans skull ens skölja av dem under kranen, även om det kanske ger en liten friskare smak.

Det är betydligt viktigare att ta reda på i vilka förhållanden till exempel en frukt eller grönsak har odlats i. En gurka som har odlats i bra jord under bra förhållanden men inte är ekologisk kommer till exempel vara nyttigare än en ekologisk produkt som har odlats i dåliga förhållanden.

Om du läser någon artikel om att bekämpningsmedel och icke-ekologiska produkter skulle vara skadliga för hälsan eller innehålla färre vitaminer och mineraler än ekologiska produkter kan du direkt avskriva det som skrämselpropaganda eller rent av trams.

 

Ekologisk mat och miljö

Ekologisk mat är dock mycket bättre för miljön och det är därför ekologisk mat bör föredras över andra livsmedel. I teorin kan man ju säga att om miljön blir bättre kommer även vår hälsa att bli bättre men det finns dock ingen evidens på att vår hälsa direkt skulle försämras vid konsumtion av icke-ekologiska livsmedel.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Accessoarer

Viking Footwear ger dig 20% rabatt

Viking Footwear

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.