Enkla tips för en billigare och mer fridfull jul

Ofta känns det som att julen bara handlar om materiella ting. Vi skyndar runt på jakt efter de perfekta julklapparna, den rätta maten och de rätta dekorationerna. Tillsist har vi nästan inte tid, eller ork, att umgås. Som senior och pensionär kan julen lätt bli en kämpig tid. Vi har sammanställt en lista med tips som får både plånboken och dig att må lite bättre i jul!

 

 

 

Bjud hem släkt och vänner

 

Det centrala med julen är att umgås med de man tycker om. Passa på att bjuda hem släkt och vänner på lite glögg, mat eller fika. Det behöver inte vara något märkvärdigt, det viktiga är att ses och att verkligen umgås. Om ni ska äta mat så är knytkalas en bra idé. Annars är det alltid trevligt att laga mat tillsammans. Damma av ett gammalt sällskapsspel, knäpp på en julskiva och ha en trevlig stund!

 

Planera inköpen

 

Fundera över vad du egentligen behöver köpa inför julen. Kanske kan du dra ner på antalet julklappar eller välja att köpa billigare presenter? Kanske är det dags att rent av låta bli att köpa några julklappar överhuvudtaget? Oavsett vad du känner och hur din ekonomi ser ut så är det bra att alltid skriva ner på papper vad som ska köpas. Skriv inte bara upp presenter. Skriv upp julmat, godsaker, julblommor, julgran, olika evenemang m.m. Om den totala summan är för stor behöver du prioritera. Ska du fira jul med familj, släkt eller vänner så är det bra om ni pratar igenom detta innan alla börjar handa. När alla ser det på samma sätt, och förstår varandras situationer, blir risken för friktioner och stress mindre.


Foto: Stockphotosecrets

 

 

Ge bort kvalitetstid eller en hjälpande hand

 

Tycker du det är svårt att komma på vad du ska köpa i julklapp? Eller är det du vill köpa helt enkelt för dyrt? Istället för att lägga dyra pengar på julklappar så kan du ge bort ett presentkort på din tid eller ett presentkort där du erbjuder dig att hjälpa till med något. Vi har alla en vän eller familjemedlem som lever ensam och längtar efter mer umgänge i vardagen. Det är lätt att prata om att ses oftare, men svårare att se till att det verkligen blir av. Ge bort ett kort där du skriver att ni exempelvis kommer äta middag tillsammans hemma hos dig varannan söndag. På så vis blir det verkligen av att ni umgås mer, och du får chansen att hjälpa din vän. Kanske har du en vän eller familjemedlem som har svårt att uträtta vissa uppgifter i hemmet eller trädgården? Erbjud dig att hjälpa till med någon särskild uppgift och ge bort det som ett presentkort. Det behöver inte handla om sådant som kräver tunga lyft eller särskild kunskap inom exempelvis teknik eller trädgårdsskötsel. Det kan handla om att ställa upp som barnvakt, hundvakt, läxhjälp eller liknande. Se dig om i din närhet och fundera över vad dina nära och kära behöver stöd och hjälp med. Att ge bort ett presentkort på kvalitetstid med dig eller där du lovar att hjälpa till med något särskilt kan låta som en “snål present”. Faktum är att det är raka motsatsen. Att verkligen vilja umgås och hjälpa till är värt mer än alla pengar i världen!


Det är trevligt att både ge och att få julklappar, så länge det inte leder till stress. Foto: Stockphotosecrets

 

 

Julkonsert i en kyrka

 

Att gå på julkonsert kan kosta skjortan, men för den sakens skull är de dyra konserterna inte alltid bäst. Att lyssna på en konsert i en kyrka kan vara något av det mysigaste och trevligaste som finns i juletid. Körsången tillsammans med de levande ljusen och besökarnas förväntningar skapar en särskild stämning. Vill du inte gå på konsert i en kyrka så anordnas det olika evenemang även på andra ställen. Titta i din lokaltidning, på anslagstavlor eller liknande för mer information om gratis julevenemang. Gå gärna tillsammans med vänner eller bekanta. Julen är ett ypperligt tillfälle att kontakta vänner man tappat kontakten med, så varför inte ta den chansen?

 

Promenad i stan

 

Både stad och landsbygd har mycket att ge så här års. Passa på att uppleva julstämning och säsongens magi – helt gratis. Bor du i närheten av en stad så är en promenad på de upplysta och pyntade gatorna något av det finaste säsongen har att erbjuda. Vänta gärna tills det börjat skymma för att verkligen kunna se och ta in alla de vackra dekorationerna. Bjud gärna med en vän, då blir det ännu trevligare!


Foto: Stockphotosecrets

Mode & Livsstil
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Livsstil

Pastellfärgad “Lever-Livet” Keps

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Mode & Livsstil

Fynda skönhet och smink – 15% seniorrabatt hos Cocopanda!

Cocopanda

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.