Få det lilla köket att kännas större

Få det lilla köket att kännas större med högblanka skåp, hyllor upp till taket och intergrerade vitvaror. Få det lilla köket att kännas större med högblanka skåp, hyllor upp till taket och intergrerade vitvaror.

Har man bestämt sig för att investera i att fräscha till sitt kök är man ofta låst av kökets storlek. Att totalrenovera köket och byta layout hjälper inte alltid då rummets storlek och utformning kan begränsa vad som är möjligt. Genom val av kakel, luckor och förvaring kan man få köket att kännas större.

Smart förvaring

Många kökslösning erbjuder smart förvaring för hörnskåp, trånga skåp och lådor. För hörnskåp inträngda i 90-graders vinkel: En vikbar skåplucka och förvaring som roterar gör det betydligt enklare att förvara och nå sina skålar och köksprylar. För smala skåp finns alternativ som där man kan dra ut sina hyllplan.

Den underlättar att nå längre bak och tillåter mer förvaring i smala skåp. Fungerar speciellt bra för höga skåp och väldigt smala lägre skåp som man kan förvara sina torrvaror och kryddor i. Komplettera förvaringen med alternativa sätt att hänga upp eller gömma undan köksredskap för att friställa ytor och ge ett intryck av en öppnare yta. Öppen förvaring kan exempelvis vara:

  • Grunda hyllor direkt på väggen för förvaring av kaffe, te och andra småsaker.
  • Krokar för köks- och bakhanddukar.
  • En stång fäst på väggen ovanför stänkskyddet där en med hjälp av krokar kan hänga upp kastruller och redskap.
  • Väggmonterat magnetisk remsa som knivar kan hänga på.
  • Väggmonterad trådställning över diskbänken som kan fungera både som diskställ och förvaring av koppar och skålar.

Skapa rymd och ljud med färg och form

Kan en inte breda ut sig i rummet på bredden; var beredd att bygga på höjden. Med skåp som går ända upp i taket skapar mer förvaringsutrymme. Kakel eller färg som sträcker sig från bänkskivan till taket bidrar också till att få väggen att se större ut. Generellt sett är ljusa färger för skåpluckor och bänkskiva ett säkert sätt att få in ljus i rummet.

Högblanka skåp i kombination med ljus bänkskiva bidrar till att ha mer reflexiva ytor som skapar rymd. Ljus från köksfönster bidrar också till atmosfären i köket. Är fönstret dåligt placerat, eller ger få ljustimmar de tider på dygnet man nyttjar köket, är bra belysning a och o. Ljusslingor under väggskåp, väl upplyst takbelysning och punktbelysning över köksbänk och spis är värt att tänka igenom för att optimera upplysning och känsla.

Tänk på köksfläkten och använd inbyggda vitvaror

Spisfläkten är en bov som gärna tar önskat utrymme. I dyrare prisklass finns snyggt designade köksfläktar som är mindre till ytan, har mindre fläktkåpa som därmed inte tar lika mycket rymd genom vertikal design. Är det ont om förvaringsutrymme i köket med en mindre budget är det också klokt att satsa på en inbyggd fläkt som kan kläs in i en kryddhylla eller som smidigare går att anpassa och få plats med fler hyllor.

Inbyggda vitvaror är förutom ett sätt att få ett mer enhälligt utseende något som kan skapa mer utrymme. En inbyggd spis och spishäll ger dels mer yta för bänkskivan, dels sparar den utrymme sidleds för att få plats med fler golvskåp. Inbyggda kyl och frys som göms bakom skåpluckor ger möjlighet att få in mer reflektiva ytor eller färger, men är ofta mindre invärtes än traditionella vitvaruenheter.

Avslutningsvis

Som beskrivet ovan finns det en rad mindre och större åtgärder för att få det lilla köket att kännas större. Är en renovering eller uppdatering av köket inte på tapeten kan en utrensning av gamla köksredskap, koppar och fat i kombination med ny öppen förvaring göra under.

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Tefal Easy Chef Stekpanneset Copy Copy Copy Copy

Boende

Tefal Easy Chef Stekpanneset Copy Copy Copy

Boende

Tefal Easy Chef Stekpanneset Copy Copy

Relaterade rabatter

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

Boende

20% rabatt på ALLT hos Electrolux!

Electrolux

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.