Få reskassan att räcka längre


Dryga ut reskassan så att du kan njuta lite mer av semestern.

Reskassan brukar sällan räcka lika länge som planerat, pengarna har en tendens att nästan flyga iväg. På semestern finns det mycket att se, äta och uppleva. Följ våra spartips och få pengarna att räcka lite längre på resan. Håll tillgodo!

Budget innan du reser

Det är lätt hänt att man bokar billigt flyg och hotell när man planerar resa. Det kan kännas smart för stunden, och ibland visar det sig vara det bästa draget, men väl på plats inser du att du skulle funderat ett varv till innan du bokade. Dessutom är det lätt att spendera lite för mycket på det goda under semestern. För att undvika att summorna slår i taket så bör du göra en budget innan du reser iväg. Räkna ut ungefär hur mycket du behöver lägga på transport och dina ungefärliga matkostnader. Ha en viss summa för nöjen eller shopping för varje dag på resan så att du på förhand vet hur mycket du kan spendera.

 

 

Kontant eller kort?

Dels slipper du uttagskostnader vid bankomat, som kan vara svåra att hitta, och du har bättre kontroll över valutaväxlingen. Butiker och restauranger tar dessutom ibland ut en extra kortavgift. Genom att hantera kontanter får de flesta av oss bättre uppfattning av hur mycket pengar en faktiskt spenderar. Ett råd är att växla pengar innan du åker iväg, så att du vet hur mycket du får och att växlingskontoret tar emot SEK. Vill du använda kort på resan så finns det bättre och sämre alternativ. Det finns olika betal- och kreditkort som går att få genom banken. Där kan du samla köpen från resan och sedan få dem på en faktura. Dessa kort kommer ofta med en extra försäkring.

Det kan variera från kort till kort men ofta täcker den själva resan, om du bokat den med kortet, och vissa andra inköp under resan. Nackdelen med att använda kreditkort under resan är att inköpen kan bli fler, och mindre genomtänkta, än om du betalar kontant. Är du osäker på hur du vill sköta reskassan, om du vill ha kontanter eller kreditkort, så kan du fråga din bank om råd innan du bokar resan. 

Planera måltiderna

Att äta sin frukost på flygplatsen kan tyvärr bli en dyr affär. Finns möjligheten är det mer ekonomiskt att ta med matsäck att äta på vägen till flyget eller innan säkerhetsspärrarna för att spara lite. Detsamma gäller på hemvägen eller för utflykter. Lite utflyktsmat eller medtagen dricka i väskan stävjar hunger och småfikandet. Vill du besöka en viss krog som omnämnts i någon turistguide, se om de erbjuder lunchmeny som ofta kan vara halva priset av en middag. 

 

  
Ibland finns den godaste maten, och härligaste upplevelsen, på en billigare bakgata. 

Sightseeing med lokaltrafik

Det är ofta billigare att åka kommunalt mellan sightseeingbesök jämfört med turistbuss eller guidade turer. Du har också större möjlighet att själv bestämma vart resan styr. Ta chansen att se staden från lokalbefolkningens ögon!

Museer har ibland fritt inträde en viss dag i veckan och du kan spara pengar på inträde till andra aktiviteter genom att boka dem i förväg. Köp under pågående kampanj eller till rabatterat pris. Ofta har hotell samarbeten med lokala turistmål eller underhållningsparker du kan beställa inträde till i samband med att du bokar hotellrum. Ha en riktigt fin resa!  

 


Mindre hotell och Bed and Breakfast kan vara mer gemytliga än stora, dyra hotell. 

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.