Fantastiska knöl

Med fantastisk knöl syftar vi självklart på den populära sötpotatisen. För bara några år sedan var det inte lika vanligt att bli serverad olika rätter på sötpotatis och de fanns inte att köpa lika många livsmedelsbutiker. Nu hör den nästan till bassortimentet och finns att beställa på många restauranger. Några som verkligen tagit sötpotatisen till hjärtat är de som vill äta extra nyttigt och tänka på hälsan och figuren.

 

Växtens historia

Dessvärre går sötpotatisen inte att odla hemma i trädgårdslandet. Varianter av den är dock vanliga som dekorationsväxt. Det är lätt att tro att sötpotatis är en variant av den vanliga potatisen, så är det dock inte. De är visserligen avlägsna släktingar, men sötpotatisen, även kallad batat, är en flerårig markkrypande ört. Rotknölarna är ätliga och kan användas på nästan exakt samma vis som potatis. Smaken är söt och god eftersom de innehåller mycket stärkelse. Sötpotatisen härstammar antagligen från slingerväxter i Central- eller Sydamerika som till att börja med inte var ätliga. Trots att växten inte producerar några frön så lyckades den spridas över Central- eller Sydamerika och vidare till Västindien. Att den bredde ut sig så lär ha berott på människor som tog med sig och planterade rotknölar.

Via rotknölarna sprider sig växten sedan och kan breda ut sig riktigt ordentligt. Det finns tecken på att sötpotatisen var en viktig gröda på Hawaii och Nya Zeeland under senare delen av 1700-talet. Därefter har de näringsrika och delikata knölarna spridits med hjälp av människan över en stor del av jorden. Idag odlas sötpotatis i hela den tropiska zonen och är en viktig basföda för väldigt många människor.

Den nyttiga sötpotatisen

Den vanliga potatisen har på senare tid fått ganska så dåligt rykte i takt med att många har börjat äta olika lågkolhydratdieter. Vanlig potatis innehåller inte så många kalorier som många kanske tror samtidigt som den mättar bra. Det är alltså inte nödvändigt att ta bort potatisen för att äta hälsosamt, som med allt annat handlar det om helheten. 

Sett till näringsinnehåll så skiljer sig potatis och sötpotatis inte speciellt mycket åt. Varför sötpotatisen är ett så bra alternativ beror på att den är full med antioxidanter, den är rik på C- och E- vitamin, den innehåller betakaroten samt att den den innehåller mineraler så som koppar, kalium och järn. Som om inte det var nog så är sötpotatisen rik på fiber och hjälper i och med det matsmältningsorganen. Sötpotatisen mättar bra och är lätt att laga och kombinera till olika maträtter. Detta kan i sin tur leda till att du blir mer motiverad att äta nyttig och bra mat. Sammanväger du allt detta så är sötpotatisen en fantastiskt bra knöl! 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.