Fermentera mera!

 

Att pickla, eller fermentera, grönsaker har gjorts runt omkring i världen i flera tusentals år. Förutom att fermenterade grönsaker är fruktansvärt gott och håller i flera månader i kylskåpet är det också hälsosamt för kroppen.

Picklade grönsaker är så nyttiga eftersom att de naturliga mjölksyrebakterierna som redan finns växer till sig och blir ännu fler. Mjölksyrebakterierna hjälper oss dels att hålla de mer skadliga bakterierna borta från våra munhålor och slemhinnor, vilket håller oss friskare, och dels för att mjölksyrebakterierna hjälper oss att ta upp vitaminer och mineraler mycket bättre.

 

Det finns olika sätt att fermentera grönsaker. Här nedan redovisas det vanligaste sättet, den så kallade 1-2-3 metoden. 

 

Du behöver

 

Ättika 12%

Socker

Vatten

Grönsaker av valfri sort (goda grönsaker att pickla är t.ex. rödlök, pickles, chili)

Glasburk

 

Så här gör du

 

När du fermenterar är det viktigt att du använder dig av en ren glasburk för att det inte ska finnas massa bakterier som förstör syreprocessen. Detsamma gäller när du sedan ska plocka grönsakerna ur burken, så se till att använda rena bestick.

Att fermentera grönsaker är enkelt och metoden (1-2-3) säger egentligen precis hur det går till.

 

1. Koka upp 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten tills sockret löst upp sig ordentligt. 

 

2. Låt svalna något och häll över lagen i en glasburk tillsammans med grönsakerna. Ställ in i kylen.

 

Beroende på vilka grönsaker som fermenteras kan det ta olika lång tid tills de är smakar picklat. Hela lökar kan ta upp till två veckor medan skivad rödlök endast tar ett par timmar.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Ny!

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.