Veckans recept: Fiskgratäng Tillagningstid 30 min
Ingredienser (2 portioner):
- 100g kolja
- 100g lax
- 100g handskalade räkor
- 100g blåmusselkött
- 4st pilgrimsmusslor
- Vitvinssås:
- 1msk olja
- 1 banan schalottenlök
- 2st vitlöksklyftor
- 1dl vittvin
- 1/2 msk kycklingbuljong
- 1dl vatten
- 1dl vispgrädde
- 2msk maizenastärkelse
- salt peppar
- 1msk vitvinsvinäger
- Potatispuré:
- 300g fast potatis (king edward, mandelpotatis)
- 1/2 dl mjölk
- 1/2 dl grädde
- 50g smör
- salt
- 1dl riven västerbottenost
Redskap: Skärbräda, kniv, kastrull, elvisp, slickepott, sked, stavmixer, spritspåse, ugnsfast form.
Tillagning:
- Börja med att skära fisken i grova bitar. Skär sedan pilgrimsmusslorna i hälften och ställ in allting i kylen.
- Potatispuré: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, häll av vattnet och ånga av potatisen tills den är helt torr. Koka upp mjölk, grädde och smör och häll i under kraftig omrörning till potatis med hjälp av en elvisp tills den har fått en krämig och fluffig konsistens. Smaka av med salt och fyll i en spritspåse.
- Vitvinssås: Skär ner schalottenlöken och vitlöken i tunna skivor, häll i oljan i en kastrull och mjukgör löken i oljan (får inte ta färg) genom att steka med låg värme. Häll sedan i vinet och låt reducera i 1-2 min, lägg i kycklingbuljong, vatten och vispgrädde och låt koka ihop i 10 min. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Blanda ihop maizenastärkelse med lite vatten och red av såsen. Mixa slät med stavmixer eller kannmixer.
- Ta en ugnsfast form och lägg fisk och skaldjur i botten, spritsa potatispuré runt formen och häll sås i mitten. Baka i ugn på 220 grader i 15-20 min.