Fler bedrägeribrott, få anmälningar – ID-skydd för ökad trygghet

Tryggsam erbjuder ID-skydd direkt i mobiltelefonen

I annonssamarbete med Tryggsam

Över 90 000 anmälningar relaterade till bedrägeri har registrerats hos Polismyndigheten – samtidigt minskar antalet identitetsstölder enligt Brå:s senaste halvårsrapport om rapporterade brott. Varför siffrorna dalar är svårt att fastställa. Enligt Tryggsams kundtjänstmedarbetare Camilla är det känslor av skam och rädsla som ligger till grunden för minskningen. Som medlem hos Seniordeal erbjuds du nu exklusivt Tryggsams ID-skydd – för en säkrare vardag.

Antalet anmälda bedrägerier har ökat det senaste decenniet. Enligt statistik från Brå* har antalet anmälda bedrägeribrott ökat med 26 procent sedan 2013. På bara ett halvår har polisen registrerat över 90 000 fall. En siffra som Tryggsam aktivt jobbar för att minska.

– Den siffran är fortfarande på tok för hög. Det är många som är alldeles för oförsiktiga och godtrogna, de är inte upplysta om riskerna, menar Camilla.

Identitetsbedrägeri har enligt studien minskat med sju procent i jämförelse med samma period föregående år. Camilla, som dagligen hanterar nya fall på Tryggsams kundtjänst, är tveksam till om minskningen verkligen indikerar på färre antal rättsfall.

– Det finns en stor skam kring identitetsbedrägerier och många vågar inte anmäla. Jag har pratat med personer som inte vågat berätta för sina nära kontakter att de blivit ID-kapade. De blir ensamma med att hantera situationen.

Brå understryker däremot att myndigheters och privatpersoners förmåga att upptäcka ett bedrägeribrott tros vara en avgörande faktor, vilket i den här frågan kan gälla den tekniska förmågan.

– Det är många bedrägerier som sker digitalt i och med att tekniken går framåt. Då är det många som inte kan särskilja på vad som är fejk eller inte. Ju mer vi pratar om identitetsbedrägerier, desto mer kan folk uppmärksamma när något är skumt. Man ska aldrig skämmas, det ska bedragaren göra.

*Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå (2022) Anmälda brott första halvåret 2022

 

Har du varit med om en ID-kapning? Seniordeals samarbetspartner Tryggsam är ett växande teknikbolag med din säkerhet i fokus. Just nu erbjuds alla Seniordeals medlemmar Tryggsams ID-skydd för en säkrare vardag.

Boende,Ekonomi,Tips & Trix
Harald Nylund
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Tefal Easy Chef Stekpanneset Copy Copy Copy Copy

Boende

Tefal Easy Chef Stekpanneset Copy Copy Copy

Boende

Tefal Easy Chef Stekpanneset Copy Copy

Relaterade rabatter

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Ny!

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Ny!

Philips Hue

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

Boende

20% rabatt på ALLT hos Electrolux!

Electrolux

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.