En riktigt god focaccia smakar som Italien en varm sommardag. Den frasiga ytan kombinerat med brödets luftighet, det blir inte bättre än så. Den här focaccian bakar du enkelt i långpanna.
Ingredienser (2 plåtar)
- 25 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten (ca 37 grader)
- 0,5 dl olivolja (gärna jungfruolivolja)
- 7 dl vetemjöl special
- 2 msk flytande honung
- 1-1,5 msk flingsalt
- 3-4 kvistar färsk rosmarin
- ca 250 g körsbärstomater
- Extra olivolja och flingsalt till plåten och till utbakning
Gör så här
1 ) Häll i vattnet i en bunke.
2 ) Smula ner jästen och rör om så att den löses upp.
3 ) Vispa i olivolja, salt och honung.
4 ) Tillsätt försiktigt mjölet och arbeta till en deg, knåda i ca 4-5 minuter.
5 ) Lägg över bakduk och låt jäsa i ca 35 minuter.
6 ) Sätt på ugnen på 240 grader (varmluft 220 grader).
7 ) Mjöla bakbord och tippa ut degen, dela i två delar.
8 ) Knåda snabbt tills de båda degarna håller samman bra.
9 ) Lägg på två oljade plåtar med flingsalt i botten
10 ) Platta ut de båda degarna tills de är ca 1,5 cm tjocka. Låt jäsa under duk tills de har fått dubbel storlek, det tar ca 30 minuter.
11 ) Ta av dukarna och gör små gropar i degarna med fingrarna. Dela tomaterna i två delar och tryck ner i groparna. Strö över rosmarin och salt samt ringla över olivolja.
12 ) Baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills ytan är gyllene.
13 ) Serveras varm eller kall som tillbehör till buffé eller middag.