Franska macarons


Macarons går att variera i all oändlighet, med både färg och smak på fyllning. 

De här söta små bakverken är lika fina att se på som de är goda. Att lyckas med macarons kan vara lite svårt, men med det här receptet kommer du lyckas!  

Ingredienser macarons med citronsmörkräm (30 st)

Ingredienser deg

  • 120 g äggvita (uppdelat i två skålar)
  • 35 g strösocker
  • Ytterligare 150 g strösocker (till sockerlag)
  • 50 g vatten
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g florsocker
  • Några droppar valfri hushållsfärg (valfritt)

 

Ingredienser smörkräm

  • 150 g smör (rumsvarmt)
  • 2 dl florsocker
  • 1 st äggula
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 st vaniljstång
  • Saften från en halv citron

 


Macarons med smörkräm smak av citron och vanilj passar att färgas gula, eller att inte färgas alls. 

 

Gör så här

1 ) Börja med att plocka fram alla ingredienser (det är viktigt att smöret hinner bli rumstempererat och lagom mjukt).

2 ) Mixa madelmjöl och florsocker till ett fint pulver, har du inte en mixer går det bra att sikta det (var mycket noggrann). Ställ blandningen åt sidan.

3 ) Ta fram en kastrull och blanda vatten tillsammans med 150 gram strösocker, koka upp under omrörning så att du får en fin och bra sockerlag.

4 ) Vispa 60 gram äggvita med låg hastighet och öka hastigheten efterhand, så att du får ett mjukt skum. Använd gärna en köksmaskin med ballongvisp, om du har en sådan.

5 ) Tillsätt sedan 35 gram strösocker under vispning, lite åt gången.

6 ) Sockerlagen ska ha en viss temperatur, så använd en termometer (då kan du vara mer exakt). Den ska uppnå 118 grader. När den har rätt temperatur, så häller du den i marängsmeten. Ha igång vispen under tiden som du häller i och häll snabbt, så att sockret inte stelnar eller klumpar sig.

7 ) Sätt vispen på hög hastighet och vispa tills smeten fått rumstemperatur och blivit glansig. Ha tålamod, det kan nämligen ta cirka 15-20 minuter. Konsistensen på marängen ska vara seg och tjock.

8 ) Vill du färgsätta kakorna är det nu dags för det. Tänk på att använda mycket lite färg, eftersom vätskan kan påverka konsistensen.

9 ) Rör nu i den andra äggvitan i mandelmjölet. Vill du smaksätta kakorna så kan du göra det nu, med exempelvis kakao eller vanilj.

10 ) Vänd försiktigt ner marängen i skålen med mandelblandningen. Vänd till en jämn smet, men långsamma och försiktiga rörelser. Se till att inte röra för hastigt eller för mycket, eftersom det kan förstöra smeten.

11 ) Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper.

12 ) Innan det är dags att klicka ut smeten med en spritspåse (rekommenderas för jämna och runda kakor) så kan du göra ett enkelt test. Använd en sked och klicka ut lite smet på bakplåtspappret. Det ska flyta ut så att ytan blir slät, samtidigt som den håller formen.

13 ) Fyll spritspåsen med marängsmeten. Spritsa sedan jämna klickar bakplåtspappret.

14 ) Sätt ugnen på 150 grader.

15 ) Låt klickarna stå och torka i 30-60 minuter, det gör att risken för sprickor minskar när de sedan gräddas. Klickarna ska vara lite torra på ytan när du sätter in plåten i ugnen.

16 ) Grädda kakorna 13-14 minuter. Håll hela tiden ett öga, de ska nämligen inte få någon färg.

17 ) Sätt igång med fyllningen, det vill säga smörkrämen.

18 ) Börja med att dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Bland florsocker, vaniljfrön och vaniljsockret i en skål och vispa poröst med tillsammans med smöret Som ska vara rumsvarmt).

19 ) Tillsätt äggulan och fortsätt vispa.

20 ) Smaksätt smeten med saften av en halv citron.

21 ) När du tagit ut kakorna ur ugnen behöver de svalna helt. Spritsa sedan smörkrämen på den platta sidan på hälften av kakorna (den sidan som låg mot pappret. Sätt sedan ihop en kakdel med smörkräm tillsammans med en del utan smörkräm så att de tillsammans bildar en macaron!

22 ) Njut av vackra och underbara små bakverk!  

Förslag

Att lyckas med macarons kan vara lite klurigt, trots detta utförliga recept. Det kan behövas en “testomgång” innan resultatet blir enastående. Men testa, chansen är stor att du lyckas redan första gången! När du bakat fina macarons så kan du lägga dem i en fin cellofanpåse, knyta om ett vackert snöre och ge bort som present – det kommer bli väldigt uppskattat!  

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.