Författardrömmar

 

Drömmer du om att bli författare? Kanske har du haft den önskan i många år utan att komma till skott? Låt drömmen bli verklig – börja skriva och visa andra dina alster! Idag finns det dessutom många olika sätt att publicera sina texter.

Kom igång

Kom igång med skrivandet. Det första steget mot författardrömmen är att faktiskt börja skriva. Se till att få pennan eller tangenterna på tangentbordet i rörelse. Sedan handlar det om att fortsätta och inte ge upp. Experter menar att det självklart krävs talang för att lyckas men att det minst lika mycket handlar om hårt arbete och dedikation. Dessutom finns det många skrivarkurser på olika håll i landet. Där kan du få konkreta tips och råd som verkligen kan förbättra kvaliteten på texterna och sporra dig att fortsätta. Du träffar även andra med samma dröm och mål. Ni kan inspirera, peppa och hjälpa varandra. Om du är nyfiken på att hoppa på en skrivarkurs så kan du höra med ett studieförbund där du bor, de kan mycket väl erbjuda skrivarkurser eller skrivarverkstäder.

Noveller och kortare texter

Du behöver inte ge ut en roman eller faktabok för att få kalla dig författare. Du kan skriva noveller eller kortare berättelser. Förlag ger även ut novellsamlingar och liknande. Då ingår varje författare i en enhet tillsammans med andra novellförfattare.

Välj inriktning

Det är viktigt att konkretisera vilken typ av bok du vill skriva, inom vilken genre. För att komma på vad du ska skriva om när du kan välja helt fritt är inte lätt. Börja med att sätta upp ett ramverk. Vill du skriva en faktabok om ett specifikt ämne, en deckare, en rolig berättelse eller en romantisk berättelse? Ska handlingen utspela sig i 1800-talets Frankrike, i en fjällstuga på 70-talet eller på en annan planet år 2150? Vem ska berättelsen handla om? Vad brinner just du för att skriva om? Vad vill du förmedla? Skriv ner och skapa listor. Var konkret, för ofta leder avgränsningar till mer kreativitet.

Inspireras

Naturen inspirerar många. Enligt kunniga på området så kan inspiration till skrivande komma från alla möjliga håll och kanter. En idé kan dyka upp när du lyssnar på någon särskild musik, när du promenerar i skogen, när du dricker kaffe med en vän, när du ser en dokumentär på TV eller när du betraktar människor på en tågstation. I stort sätt allt kan leda till nya, kreativa tankar. Var öppen och låt dig inspireras.  

Med dig själv som utgångspunkt

Skriv om sådant som du är intresserad av. Kanske är din passion trädgårdsarbete, kanske brinner du för frågor som rör klimatet eller så är du kanske riktigt duktig på dans? Placera din berättelse i ett sammanhang som ligger dig varmt om hjärtat. Där har du mycket att hämta och risken att inspirationen sinar framöver är mindre. Kom ihåg att du har något unikt att berätta, för ingen annan har levt ditt liv och sett exakt det du har sett.

Förebilder

Se till vad framgångsrika författare skriver om och hur. Vilka är just dina förebilder? Vilken genre skriver de inom? Vad är det med deras författarskap som inspirerar dig så? Sök fakta om dina idoler på nätet. Se hur du kan ta till dig ev deras författarresa för att sporra dig själv. Var dock försiktig så att du inte låser dig för mycket. Ha ett öppet sinne och tänk på att det ligger mycket arbete bakom varje bok. Var inte för sträng mot dig själv. Om du hittar något som inspirerar så forma om det och gör det till något eget.

Anteckna

En idé kan dyka upp som från ingenstans för att sedan försvinna lika snabbt igen. Ha med dig ett anteckningsblock och penna när du är ute. Skriv ner dina idéer i blocket eller på mobilen när de dyker upp, så att du inte glömmer.

Bolla med andra

Ett bra sätt att se om din idé håller är att prata om den med andra. Vad blir deras respons? När de ställer frågor så kommer du kanske på nya saker och kan förbättra idén ytterligare.

Läs böcker om skrivande

Experter tipsar om att läsa böcker om konsten att skriva. Flera skrivhjälpsböcker finns att låna på bibliotek. Har du möjlighet så låna gärna några sådana böcker, det finns säkert en hel del nyttiga tips. Fråga biblotikarien om förslag på både sprivhjälpsböcker och annan litteratur som kan inspirera och hjälpa.

Blogga

Det kan vara väldigt nyttigt för ditt skrivande och även väldigt roligt att börja blogga. På din egen blogg är det du själv som bestämmer vad som publiceras. Du kan skriva om allt mellan himmel och jord. Kanske vill du blogga för att skriva av dig om vardagen och livets prövningar? Kanske vill du blogga om renoveringen av ditt hus? Eller vill du rent av blogga om din författardröm? Du bestämmer helt själv, vilket kan vara en väldigt härlig känsla. Dessutom kan en blogg vara ett bra sätt att få till kontinuitet i sitt skrivande. Ett bra sätt att få respons och nya idéer.

Ge ut på förlag eller på egen hand

När du är färdig med din novell, berättelse eller bok så kan du skicka den till olika förlag. Om de inte vill ge ut den så kan du alltid be om ett personligt utlåtande. Se vad de vill att du förbättrar och försök sedan igen. Kom ihåg att det dessutom finns många olika förlag. Om du inte får boken utgiven så kan du göra efterforskningar på hur du kan ge ut den på egen hand. Internet har skapat många möjligheter att bli författare och med arbete, dedikation och en viss summa pengar kanske även du kan ge ut en bok själv.

Fortsätt drömma

Oavsett publicering eller ej så ska du aldrig släppa din dröm. Drömmarna är ju ofta det som tar oss framåt och fyller tillvaron med spänning och glädje. Fortsätt skriva och fortsätt drömma – det är aldrig för sent!  


Ge inte upp dina drömmar!

Källa, källa, källa, källa, källa.

Tips & Trix
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Boende

Dubbelhäftande “Nano Tape”

Mode & Livsstil

Plånbok med RFID-skydd och kolfiber

Relaterade rabatter

Båt

Boka din drömkryssning med Bengt-Martins & få upp till 5000 NOK att använda ombord!

Mindre än 1 vecka kvar
Ny!

Bengt-Martins

Mobilabonnemang

Alla seniorabonnemang för 25 kr/mån I 4 månader!

Mindre än 1 vecka kvar

Fello

Båt

Weekendpaket på Gotland fr 1195 kr/person!

Destination Gotland

Nöje

Få Över 40% rabatt på AncestryDNA©

Ny!

Ancestry

Flyg

Få 2000 kr rabatt på språkkurs till valfri EF destination!

Ef Educations

Nöje

Musikalen “De’ e’ det här vi kallar kärlek” i Stockholm till 25% rabatt!

Mindre än 1 vecka kvar

Julius Productions

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.