Fried rice – ”thailändsk pytt i panna”

Fried rice kommer ursprungligen inte från Thailand utan troligtvis uppfanns den i Kina under Sui dynastin. Den thailändska varianten skiljer sig dock rätt mycket från den kinesiska, bland annat för att man använde jasminris och ägg men råvarorna liknar även de man kan hitta i en svensk butik.

För mig är fried rice riktig comfort food och när jag har dålig fantasi på vad jag ska laga blir det i regel alltid en fried rice till middag.

Fried rice går snabbt att laga och fördelen med rätten är att precis som med en pytt i panna kan du egentligen använda dig av de råvaror du har hemma så länge du har några basprodukter redo.

 

Här nedan kan du först läsa lite om vilka produkter som passar i en fried rice och i slutet får du även ett recept på en riktigt god variant.

 

Basen

Även om man säkert kan argumentera för att plocka bort vissa produkter så behöver man ha några av dessa eller allihopa för att få den karaktäristiska smaken i fried rice.

 

Det du behöver ha hemma i skafferiet är:

– Vitlök

– Soja

– Färsk/torkad chili (om du tycker om hetta)

– Fisksås

– Jasminris

– Ostronsås

– Buljong

 

Perfekt att stoppa i en fried rice

Har du basvarorna kan du i princip stoppa vad du vill i en fried rice, men det finns såklart några saker som smakar bättre wokade än andra.

– Morot

– Sesamolja

– Broccoli

– Lök (gärna salladslök)

– Protein i form av fågel eller räkor

– Haricots verts

– Ingefära

– Koriander (både i och som topping)

– Rostade sesamfrön (topping)

– Bambuskott

– Vattenkastanjer

– Kål av olika slag (förslagsvis pak choy)

– Sesamolja

– Böngroddar (topping)

– Paprika

– Svamp

 

Recept på fried rice

Som utlovat kommer även ett recept på en av mina favoriter när det kommer till fried rice, har man inte alla ingredienser hemma kan man skippa någon av de, samtidigt som man kan lägga i fler.

 

Du behöver (för 4 personer)

500g kyckling (strimlad)

3 dl Jasminris

3 ägg

1 morot

3 salladslökar (julienne)

3 vitlöksklyftor (hackad)

0,5 paprika (julienne)

1 färsk chili (kan användas mer eller mindre beroende på chilins hetta)

3 msk soja

2 msk fisksås

2 msk ostronsås

1 kycklingbuljongtärning

 

Färsk koriander

Böngroddar

Sesamfrön

4 limeklyftor

 

Så här gör du

Det viktiga här är att du skär allting innan du steker maten så att du snabbt kan kasta ner näst ingrediens i pannan.

 

1. Koka riset efter paketets anvisningar

2. Värm upp en wok på hög värme och kasta ner salladslök, vitlök och morot.

3. Efter cirka 1 minuter kastar du ner den strimlade kycklingen.

4. Koka upp vatten i din vattenkokare och blanda ut buljongtärningen i så lite vatten som möjligt.

5. När kycklingen stekts i cirka 4 minuter kastar du i paprikan, buljongen, chilin, ostronsås, fisksås och riset.

6. Stek bort all vätska och ställ stekpannan/woken åt sidan.

7. Stek äggen i en separat stekpanna

8. Servera i en skål toppad med ägg, färsk koriander, böngroddar och rostade sesamfrön.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.