Midsommar och den härliga svenska sommaren närmar sig med stormsteg. I takt med att klimatet blir varmare börjar det även dyka upp god och färska jordgubbar i butikerna. Tyvärr är det röda bäret svårt att förvara och råkar man ha de framme någon timme efter man har sköljt dem så brukar de smaka kladdigt och unket.
Jordgubbar är väl egentligen inget bär utan ur en vetenskaplig synvinkel är de faktiskt närmare besläktade med nötter då det är de små gröna prickarna som är den ”egentliga frukten”. Oavsett så har jordgubbar väldigt mycket gemensamt med andra bär. Förutom den goda och friska smaken innehåller jordgubbar massvis med vitaminer och antioxidanter. Tro det eller ej men jordgubbar innehåller faktiskt mer C-vitamin än apelsiner och det är bara kiwi som innehåller mer!
Föna jordgubbarna
Innan man äter jordgubbarna så sköljer man oftast av dem. Dels för att få bort smuts och grus men kanske framförallt alla besprutningsmedel. Problemet med att när man sköljer jordgubbarna så drar de åt sig väldigt mycket vätska och det kan få dem att bli mjuka och smaka lite ”svampigt” på bara en väldigt kort tid.
För att motverka det här kan man ta hårfönen och blåsa på den svalaste inställningen i cirka 30 sekunder. Efter det kommer du att märka att de håller sig fräscha mycket längre.
Det är självklart bäst att vänta så länge som möjligt med att skölja av jordgubbarna och dessutom bör du försöka hålla dem i kylskåpet fram tills servering.