Förlorad resväska på semestern – detta gäller

Det sägs att var tionde svensk resenär har förlorat hela eller delar av sin packning på en flygresa. Att förlora väskorna, och allt man har i dem, är självklart både stressande och jobbigt. Semestern blir betydligt krångligare om alla kläder och prylar gått upp i rök. Det blir både kostsamt och tråkigt.

Om du har oturen att förlora ditt bagage på resan så kan du ha rätt till ersättning. Det är dock viktigt att du söker ersättningen av rätt företag. Oavsett om du har rest inrikes eller utrikes så gäller samma sak. När det handlar om en paketresa så är det just arrangören som som ska bistå med ersättningen. Om du istället köpt en reguljär biljett är det direkt till flygbolaget du ska vända dig med din ansökan om ersättning.

Din rätt till ersättning

Vänta inte med att anmäla bagaget försvunnet. Om du rapporterar förlusten tidigt så ökar chansen att du får ut ersättning. Om din packning gått förlorad, och bolaget erkänner det, så har du rätt till ersättning. Detsamma gäller även för bagage som blivit försenat och inte kommer tillbaka till dig inom 21 dagar efter att det skulle ha anlänt. Det finns dock ett övre tak på hur mycket du kan få tillbaka av ett flygbolag, den summan ligger på ungefär 13000 kronor.

Om du vet med dig att din packning är värd mer än 1450 euro så är det smart att meddela det till flygbolaget vid incheckning. Det kallas för att lämna en “särskild förklaring” och möjliggör för dig att kunna få ut ett högre belopp om packningen skulle försvinna. Då gäller det belopp du angivit vid en eventuell förlust. Dock kan du inte få ut mer än vad packningen är värd, det är bolagen noga med. När du lämnar en särskild förklaring så har flygbolagen rätt att ta ut en avgift av dig.  

Undantagen som bekräftar regeln

Som med så mycket annat så finns det även här vissa undantag när du inte har rätt till ersättning. Vissa flygbolag har villkor som förbjuder dig att packa ner vissa saker. Exakt vad som gäller varierar mellan de olika bolagen, varför det kan vara smart att kolla upp det innan du reser. Vanligen handlar det om affärsdokument, värdehandlingar, nycklar, vissa värdesaker och viss teknik. 

Ersättning av försäkringsbolaget

I vissa fall kan du via din hemförsäkring ha rätt till viss ersättning. Exakt vad som gäller för dig behöver du dubbelkolla med just ditt försäkringsbolag innan resan, det är ju alltid bra att ha koll på sina försäkringar. Vissa försäkringsbolag erbjuder även speciella reseförsäkringar som gäller utöver hemförsäkringen. Du kan även ha en särskild reseförsäkring om du betalt med vissa kreditkort. För att ta reda på det behöver du höra direkt med det företaget eller din bank.

 

 

Källor: Konsument Europa och Hallå Konsument.

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Livsstil

3-i-1 Portabel vevradio med inbyggd solcellslampa och powerbank.

Livsstil

3-i-1 Hundmat- och Vattenflaska för resan

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Buss

Res i högsta komfort tillsammans med Vy bus4you!

Vy bus4you

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.