Gå i pension innan 65

Pension innan 65?

Många är vi som funderar på att gå i pension innan 65-årsdagen. Ett tråkigt arbete eller jobb som sliter på kroppen är vanliga anledningar till att många väljer att pensionera sig innan de fyller 65. Det är dock ett stort beslut som behöver tänkas igenom noggrant där en väger för- och nackdelar mot varandra. Går du i pension tidigt får du exempelvis lägre allmän pension än om du väntar tills efter 65-årsdagen.

Några nackdelar med att gå i pension före 65

Eftersom pensionen baseras på förväntad livslängd får du ett lägre månadsbelopp utbetalt under din pension. Pensionerar du dig vid 65, eller senare, får du ut ett högre månadsbelopp. Vidare krävs det noga budgetplanering eftersom tjänstepension och vissa privata pensionssparformer enbart har utbetalning under de första 5-10 åren av pensionen. Vad som initialt är en hög pension blir därmed med tiden bli betydligt lägre och märks av fortare. Den dag du fyller 66 år betalar du mindre i skatt för pensionen; det innebär att du skattar mer på denna inkomst om du tar ut pension innan 65. Arbetar du vid sidan av att plocka ut allmän pension påverkas dina möjligheter till arbetslösersättning och du får ett mindre belopp än om du inte varit pensionerad.

Nu till det positiva

Det finns gott om utrymme att skapa sig en pensionsvardag som passar en väl. Du kan exempelvis börja plocka ut delar av den allmänna pensionen och vänta på att ta emot tjänstepension. Den allmänna pensionen saknar efterlevandeskydd; vill du hellre investera pengarna eller ha dem som sparkapital som kan överlämnas till efterlevande kan det vara klokt att plocka ut dem tidigare. Mottar du allmän pension kan du få ett intyg som styrker att du är pensionerad; fritt fram att ta del av pensionärsrabatter och andra förmåner. Tänk på att du också kan vara pensionär på deltid och att du kan fortsätta jobba och tjäna in till din pension, samtidigt som du drar nytta av fördelarna.

Innan beslutet

Se över dina förutsättningar och tänk igenom hur länge du orkar arbeta. Ett eller två år extra arbete kan påverka pensionens storlek. Du kan ta reda på hur mycket genom att göra en pensionsprognos på exempelvis Minpension.se. Eftersom pensionen i de allra flesta fall blir betydligt lägre än ordinarie inkomst är det viktigt att göra en budgetkalkyl och beräkna månadskostnader. Pensionen ska du klara dig på länge. Missa inte heller att kolla upp ifall du har rätt till extra stöd, exempelvis bostadstillägg. Det kan du göra hos Pensionsmyndigheten.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.