Gå i pension innan 65

Pension innan 65?

Många är vi som funderar på att gå i pension innan 65-årsdagen. Ett tråkigt arbete eller jobb som sliter på kroppen är vanliga anledningar till att många väljer att pensionera sig innan de fyller 65. Det är dock ett stort beslut som behöver tänkas igenom noggrant där en väger för- och nackdelar mot varandra. Går du i pension tidigt får du exempelvis lägre allmän pension än om du väntar tills efter 65-årsdagen.

Några nackdelar med att gå i pension före 65

Eftersom pensionen baseras på förväntad livslängd får du ett lägre månadsbelopp utbetalt under din pension. Pensionerar du dig vid 65, eller senare, får du ut ett högre månadsbelopp. Vidare krävs det noga budgetplanering eftersom tjänstepension och vissa privata pensionssparformer enbart har utbetalning under de första 5-10 åren av pensionen. Vad som initialt är en hög pension blir därmed med tiden bli betydligt lägre och märks av fortare. Den dag du fyller 66 år betalar du mindre i skatt för pensionen; det innebär att du skattar mer på denna inkomst om du tar ut pension innan 65. Arbetar du vid sidan av att plocka ut allmän pension påverkas dina möjligheter till arbetslösersättning och du får ett mindre belopp än om du inte varit pensionerad.

Nu till det positiva

Det finns gott om utrymme att skapa sig en pensionsvardag som passar en väl. Du kan exempelvis börja plocka ut delar av den allmänna pensionen och vänta på att ta emot tjänstepension. Den allmänna pensionen saknar efterlevandeskydd; vill du hellre investera pengarna eller ha dem som sparkapital som kan överlämnas till efterlevande kan det vara klokt att plocka ut dem tidigare. Mottar du allmän pension kan du få ett intyg som styrker att du är pensionerad; fritt fram att ta del av pensionärsrabatter och andra förmåner. Tänk på att du också kan vara pensionär på deltid och att du kan fortsätta jobba och tjäna in till din pension, samtidigt som du drar nytta av fördelarna.

Innan beslutet

Se över dina förutsättningar och tänk igenom hur länge du orkar arbeta. Ett eller två år extra arbete kan påverka pensionens storlek. Du kan ta reda på hur mycket genom att göra en pensionsprognos på exempelvis Minpension.se. Eftersom pensionen i de allra flesta fall blir betydligt lägre än ordinarie inkomst är det viktigt att göra en budgetkalkyl och beräkna månadskostnader. Pensionen ska du klara dig på länge. Missa inte heller att kolla upp ifall du har rätt till extra stöd, exempelvis bostadstillägg. Det kan du göra hos Pensionsmyndigheten.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

6 misstag i köket som gör din plånbok platt

Ekonomi

Nya förslaget: Inför skatt på kött

Ekonomi

Bedrägerier med hjälp av QR-koder ökar. Det här ska du tänka på!

Relaterade rabatter

Ekonomi

Få 20% rabatt på Testamente och Framtidsfullmakt på Jurida.se

Jurida

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

100 % förnybar el från Skellefteå Kraft

Genom vårt seniorerbjudande får du just nu 100 % förnybar el till ett schyst pris.

Du får:
– Rörligt elpris med 3,75 öre rabatt på elpriset i 3 år.
– Ingen månadsavgift i 12 månader.
– Förnybar el från norrländsk vind- och vattenkraft.

Se ditt elpris och teckna avtal enkelt – klart på några minuter.

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.