Ge dig ut på svamptur – vi har tipsen!

Augusti och september är vackra månader. Skogarna är fulla med svamp vilket inbjuder till härliga svampturer. Ta del av våra tips och ta sedan med dig korgen ut på en riktig långpromenad!

De finns många anledningar varför svampplockning är en väldigt trevlig syssla. Dels kommer du, förhoppningsvis, hem med en korg full av svamp. Dessutom är det riktigt bra motion att vandra i terrängen. Att fylla lungorna med frisk luft gör gott för både kropp och själ, en känsla som håller sig kvar länge. Som om inte dessa skäl vore nog så är svampplockning väldigt lärorikt och intressant då det finns mycket att lära sig om de olika svampsorterna. Delar du intresset för svampplockning med någon kan det dessutom bli en social och trevlig stund. Ta del av våra tips som underlättar din svampplockning och gör den till (om möjligt) ännu trevligare!

Rätt kläder

Klä dig bekvämt och ta på dig ett par skor eller stövlar som är bra att vandra i. Om vädret är ostadigt är det klokt att packa med regnkläder, för det finns ju som man säger inget dåligt väder – bara dåliga kläder.

 


Lägg svampen i korg, inte i påse.

Korg och verktyg

Plocka inte svampen i plastpåse eftersom svamp lätt mosas och blir kladdig av kondens. Köp en bra korg med höga kanter som lätt kan bäras med ut i markerna. Införskaffa en svampkniv med svampborste på, det underlättar att ha ett och samma verktyg istället för två separata.

En bra svampbok

Som nybörjare i svampskogen kan det vara svårt att veta vilka svampar som är giftiga eller inte. Olika svamparter kan påminna om varandra, varför det är viktigt att inte chansa. Köp en svampbok du kan bära med dig ut på turen och använda som guide. Även den erfarna svampplockaren har nytta av en bra svampbok med tydliga foton på de olika arterna. För att på ett korrekt sätt kunna artbestämma svamp är det viktigt att använda en relativt ny svampbok skriven för svenska marker. Tänk på att flera svamparter som innan setts som matsvampar idag inte gör det.

 


Tänk på att det även finns många giftiga svampar. Läs på innan du ger dig ut så att du inte plockar fel svamp. 

Mobiltelefon och karta

Ta med dig mobiltelefonen och se till att den är laddad ordentligt. Mobilen är en bra trygghet så att du kan ringa om hjälp om du exempelvis går vilse. Var dock beredd på att det kanske inte är någon mottagning ute i skogen. Karta och kompass kan därför vara bra att ta med då du ger dig ut i okända marker.

Ladda med matsäck

Det finns få saker som är så mysigt som att äta matsäck i skogen. Ta exempelvis med dig mackor eller pastasallad om du vill äta något matigt. Annars är ju en bulle eller två aldrig fel! Glöm inte termosen med kaffe eller te och en flaska vatten.

Tänk på detta

  • Plocka bara svampar som är mogna och fräscha. Undvik helt att plocka unga och små svampar då de är svåra att artbestämma. Undvik även de gamla och “risiga” svamparna.
  • Grovrensa svamparna på plats i skogen. Du slipper smuts i korgen och får lättare att rensa svampen hemma.
  • Använd din svampkniv när du plockar svampen. Skär inte av svampen från marken. Ryck eller lirka istället upp den så att du får med strumpan (den delen som finns vid marken/under jord). När du ser strumpan är det lättare att artbestämma. När du är säker på att svampen inte är giftig kan du skära av den nedre delen av strumpan och lägga svampen i korgen.
  • Lär dig om svampar innan du ger dig ut på turen. Tänk på att det varje år inträffar ett antal förgiftningsfall i Sverige. Chansa inte – plocka bara den svamp du vet är ofarlig och klassad som matsvamp.
  • Ha en härlig stund i skogen!

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Boende

Dubbelhäftande “Nano Tape”

Mode & Livsstil

Plånbok med RFID-skydd och kolfiber

Relaterade rabatter

Hälsa

50 % seniorrabatt på VitaePro – För dina muskler och leder!

Ny!

VitaePro

Båt

Unna dig en paus i vinter! Få upp till 20% rabatt på din minisemester!

Ny!

Tallink Silja Line

Mobilabonnemang

Alla seniorabonnemang för 25 kr/mån I 4 månader!

Ny!

Fello

Nöje

Är du ett julklappsproffs? 🎅 Få 40% rabatt hos Smartphoto!

Smartphoto

Boende

Missa inte att teckna årets bästa erbjudande!

Skellefteå Kraft

Nöje

Släktforska? Få 30% rabatt hos Ancestry!

Ny!

Ancestry

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.