Glasguiden: Välj rätt glas för rätt öl

 

 

Nu när solen börjar lysa och grillen har åkt fram igen kan det vara gott att njuta av en iskall öl till maten. Idag finns det tusentals och åter tusentals olika ölsorter och det verkar springa fram fler och fler lokala mikrobryggerier för varje dag. 

Visste du att beroende på vilken sorts öl du dricker ska du ha olika glas för att få fram maximalt med dofter och smak? Det går självklart att dricka vilken öl som helst i vilket glas som helst men att välja rätt glas kommer dels att ge dig bäst smakupplevelse men dessutom känns det väldigt lyxigt när du häller upp öl i ett alldeles speciellt glas.

 

Här kan du läsa om de olika ölsorterna och vilket glas (se bilden) du ska använda.

 

 

Stout

Stout är ett mörkt och nästintill svart öl som är vanligt i Storbritannien och på Irland. Guiness är ett välkänt exempel på stout och anledningen till dess svarta kulör beror på den stora mängden rostat malt och omältat korn.

När du dricker en stout rekommenderas ett så kallat tulpanglas. Ett tulpanglas för öl är likt ett kupat konjaksglas i större storlek och formen tillåter dig att ”snurra” runt innehållet för att frigöra maximalt med smaker.

 

Klicka här för att få 12% rabatt på dina tulpanglas på Cervera! Använd koden senior12!

 

IPA

IPA (indian pale ale) är ett relativt ljust öl med hög beska och ofta ganska fruktig smak. I slutet av 1700-talet var Indien koloniserade av engelsmännen, som historiskt och stereotypiskt är svaga för öl. Problemet var att det inte gick att frakta öl från England till Indien eftersom den hann bli dålig. Genom hög alkoholhalt och hög andel humle lyckades man konservera ölen så pass att den klarade den halvårslånga resan det tog till Indien.

En IPA kan man antingen dricka ur samma tulpanglas man dricker stout ur men vill man maximera sin smakupplevelse rekommenderas ett äkta IPA-glas. Designen tillåter ett tjockt lager skum som bevaras genom hela ölen och dessutom lyfter fram de unika smakerna i IPA.

 

Ale

Ale är en god och överjäst ölsort som tyvärr i princip dog ut under mitten på 1800-talet när lagerölen slog igenom. På grund av det ökade intresset för öl de senaste decennierna har Alen återuppstått och är idag en vanligt på butikshyllorna.

I en Ale vill man bevara temperaturen och skummet, glaset får därför inte vara för stort. En bra storlek är ungefär 30-40cl och den avsmalnande formen tillåter dels  ett tjockt lager skum men dessutom pressas dofterna uppåt vilket tillför mycket till smaken.

 

Lager/Pilsner

Lager är till skillnad från Stout, IPA och Ale ett underjäst öl. Namnet kommer från tyskan och syftar på att det tål lagring mycket bättre än de överjästa sorterna. 

En lager ska drickas i ett långt och smalt glas för att få maximalt med skum som bevarar smakerna i ölen. Om glaset har fot eller inte är egentligen bara en smaksak.

 

Veteöl

Veteöl eller Weizenbier som det heter i Tyskland är ett överjäst öl som karaktäriseras av att man inte bara använder sig av malt från korn utan även vetemalt. Veteölet smakar friskare och mildare på grund av den låga humlehalten.

Det klassiska veteölsglaset är avlångt och går från smalt till brett för att både mun och näsa ska vara med i smakekvationen. 

 

Klicka här och få 12% rabatt på dina ölglas hos Cervera! Använd koden senior12 vid betalning för att få din rabatt!

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Mobilabonnemang

Teckna superbilligt seniorabonnemang från 9 kr/mån i 4 mån hos Hallon!

Mindre än 1 vecka kvar

hallon

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

Mindre än 1 vecka kvar

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.