God och somrig vinbärssaft

Blanda gärna svarta och röda vinbär, det blir riktigt gott. 

Vad är godare och härligare än hemmagjord saft? Passa på att använda vinbär som just nu finns i överflöd. Har du inte en egen vinbärsbuske kan du kanske få plocka lite hemma hos en bekant. I annat fall säljs de somriga bären på torg och i mataffärer nu i augusti månad. Ett perfekt tillfälle att spara sommaren på flaska inför hösten och vintern.

 

Ingredienser liten sats (5 dl)

  • 1 l svarta vinbär (blanda med fördel röda och svarta vinbär)
  • 3 dl vatten
  • 3 dl strösocker (per halvliter avrunnen saft)
  • 1/2 krm natriumbensoat

Ingredienser stor sats (4 liter)

  • 8 l svarta vinbär (blanda med fördel röda och svarta vinbär)
  • 2 1/2 l vatten
  • 6 dl strösocker (per liter avrunnen saft)
  • 2 krm natriumbensoat

 

Gör så här

1 ) Ta fram en väl tilltagen gryta med höga kanter. Lägg i bären (de behöver inte repas innan). Häll på vatten och låt koka upp.

2 ) Bär och vatten ska sedan koka i cirka 10 minuter, håll ett öga på det under tiden.

3 ) Ta av grytan från plattan. Ta fram en sked (gärna hålslev) och pressa bären så att all vätska pressas ut ur själva bären.

4 ) Ta fram en silställning. De finns att köpa bland annat på stormarknader och mataffärer. Lägg i bärmassan och låt den sedan stå och självrinna i cirka 30 min. Rengör grytan under tiden.

5 ) Mät nu den avrunna saften, häll sedan tillbaka den i den rengjorda grytan.

6 )  Knäpp på plattan och låt den avrunna saften koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig helt.

7 ) Lyft av grytan. Skumma noga, eftersom skummet förkortar hållbarheten på saften.

8 ) Häll upp lite av saften i en ren kopp eller skål. Rör i konserveringsmedlet. Blanda sedan ner det i grytan.

9 ) Var nu redo med rengjorda och varma glasflaskor. Häll upp saften medan den fortfarande är ganska så varm. Sätt på kork och låt svalna.

10 ) För att saften ska hålla sig länge behöver den förvaras kallt, exempelvis i kylskåp eller i jordkällare/skafferi.

Tips

  • När man gör saft behövs en silställning. Har du inte en sådan hemma kan du använda en helt vanlig kökshandduk/bakduk som du fäster över en gryta. Ett gammalt husmorsknep är att vända upp och ner på en liten pall och fästa handduken på benens ändar och ställa en bunke “i” själva pallen. Ett annat knep är att lägga handduken i ett durkslag som du sedan lägga den över en gryta eller bunke.

  • Om du gör en liten sats saft som dricks upp inom några veckor behöver du inte addera konserveringsmedel.
Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Är frusna grönsaker bättre än färska?

Mat & Dryck

Förvara aldrig lök och potatis tillsammans!

Mat & Dryck

Fried rice – ”thailändsk pytt i panna”

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Mat

Bli en klimathjälte med Matsmart och spara 50 kr!

Matsmart

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

Gåva på köpet när du beställer müsli

Mymuesli

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.