Gör de godaste ugnspotatisarna

 

Ska man förkoka eller inte förkoka? Köra på grill eller varmluft? Låg eller hög värme?

Det råder delade meningar om hur man får till de ultimata ugnspotatisarna med den där extra krispiga ytan som bara de allra bästa restaurangerna verkar kunna få till.

 

Hemligheten är helt enkelt att förkoka potatisen, i bakpulver. 

 

Genom att koka potatisen i bakpulver förändrar man PH-värdet i vattnet till mer basiskt än vad det annars hade varit. Det basiska vattnet bryter upp molekylerna i potatisen mycket mer än om vattnet hade varit högt på syra vilket i sin tur leder till att den mjuka och ”gojsiga” yta som bildas på potatisen får ett vackert, gyllenbrunt krisp. Värt att notera är att eftersom potatisen blir så mjuk är det viktigt att använda sig av ganska stora klyftor.

När man har kokat potatisen så pass att en kniv enkelt glider igenom potatisen kastar man runt dem hårdhänt i en bunke med olja tills det bildas en yta som liknar potatismos längst ut på potatisarna. Efter det skjutsar man in dem i ugnen i 20 minuter, vänder sedan på potatisen och låter de ligga ytterligare ca 30 minuter.

Vill man sätta en extra twist på potatisarna kan man smaksätta oljan och blanda i lite örter när potatisen är klar. Här nedan följer ett steg-för-steg recept på potatisarna med vitlök, rosmarin och persilja.

 

 

Du behöver

 

1 kg potatis

2 msk bakpulver

4 msk olivolja

1 handfull rosmarinblad

1,5 vitlöksklyftor 

1 handfull persilja

Svartpeppar

Salt

 

Så här gör du

 

1) Sätt ugnen på 230 grader

 

2) Skala och dela potatisen i 4 delar (har du mindre potatisar så dela dem på hälften)

 

3) Koka upp potatisen med 1 liter vatten, 1 tsk salt och 2 msk bakpulver tills du enkelt glider igenom potatisen med en kniv.

 

4) Under tiden som potatisen kokar. Bryn hackad vitlök och rosmarin i olivoljan tills löken får en gyllenbrun färg. Använd sedan en sil för att sila ner oljan i en bunke och spara vitlöken och rosmarinen i en liten skål.

 

5) Häll av vattnet från potatisen när den kokat klart och låt den stå och ånga i kastrullen i några minuter så att den tappar lite vätska innan du häller ned dem i bunken med oljan tillsammans med lite salt och peppar.

 

6) Kasta (ganska hårdhänt) runt potatisen i bunken tills en mjuk, potatismosliknande yta har formats på potatisens utsida.

 

7) Sprid ut potatisarna med lite mellanrum på ett bakplåtspapper och kör på en plåt in dem i ugnen. Vänd på potatisarna efter 20 minuter och låt de ligga ytterligare 20-30 minuter.

 

8) Blanda potatisarna med den sparade vitlöken och rosmarinen tillsammans med färsk hackad persilja. Tillsätt flingsalt och servera.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

1000:- rabatt på resor till Spanien!

Mindre än 1 vecka kvar

Airtours

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

10% på kalendrar, almanackor och sällskapsspel!

Kalenderspecialisten

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.