Aubergine är både vackert och gott.
Baba ganoush är en röra av ugnsbakad aubergine, vitlök och olivolja. Servera den smakrika röran som pålägg, som tillbehör till grillat eller som en röra på buffébordet. Garnera med lite paprikapulver, färsk persilja och mynta – det kommer bli riktigt gott!
Baba ganoush härstammar från mellanöstern där den serveras på mezebordet. Meze är en slags smörgåsbord då många olika smakrika smårätter och röror serveras tillsammans. Av alla röror är hummus, kikärtsröra, och baba ganoush de allra viktigaste.
Ingredienser för 8 personer
- 3 mellanstora auberginer
- 4-5 vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja av god kvalitet
- 0,5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1 tsk strösocker
- 1,5 dl färskpressad citronsaft (valfritt)
- 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
Gör så här
1 ) Börja med att sätta ugnen på 200° (varmluft cirka 180°).
2 ) Skölj och dela auberginerna på mitten. Lägg dem med skalet nedåt på plåt med bakplåtspapper eller i oljad ugnsform. Baka i ugnen i cirka 40 minuter.
3 ) Skala vitlöksklyftorna och lägg dem hela tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna. Vitlöken kommer rostas och naturligt karamelliseras vilket ger en härlig smak i röran.
4 ) Ta ut auberginerna och vitlöken och låt svalna en stund.
5 ) Använd en vanlig gaffel eller sked och skrapa ur innandömet av auberginerna. Ta inte med det mörka skalet eller sådant som bränts.
6 ) Ta fram en skål och lägg innanmätet där. Lägg även i den ugnsrostade vitlöken och mosa med gaffel eller med stavmixer.
7 ) Ringla i olivolja, eventuellt citronsaft och tahini samt strö i salt, vitpeppar och socker. Blanda noga och smaka av.
8 ) Ta fram ett serveringsfat eller fin skål och lägg upp röran. Hacka gärna färsk persilja och mynta och strö över tillsammans med lite paprikapulver. Det kommer se både fint ut och tillföra härliga smaker.
Servera och njut!