Påsk är en härlig tid, ofta med mycket god mat och besök från släkt och vänner. I år blir det tyvärr lite annorlunda (igen) och många kommer sitta utan besök i påsk. Maten ska dock ingenstans och vad är godare än en lyxig brunch?
En brunch kan innehålla lite vad som helst, så länge det är lite matigare än en vanlig frukost. Vissa tycker om den klassiska engelska frukosten med bacon, korv och vita bönor medan andra föredrar våfflor eller pannkakor. I den här artikeln kan du läsa några tips till en god brunch.
Så här gör du den bästa äggröran
Om du tycker om den klassiska kombinationen av ägg och bacon men inte vill att din äggröra ska smaka lika tråkigt som Scandics luftiga plaströra är det här receptet för dig.
Det finns några saker man kan tänka på när man gör äggröra för att den ska bli optimal.
-
- Äggen saltas redan innan de åker ner i pannan eftersom att det hjälper äggen att behålla fukt och smak.
-
- En liten skvätt mjölk ger en krämig smak och textur
-
- Att hetta upp pannan innan du steker triggar äggen att bli stora och fluffiga
Du behöver (för 2 personer)
6 stora ägg
1/4 tsk salt
4 msk mjölk
1/2 msk smör
Svartpeppar
Så här gör du
1. Vispa ihop ägg, salt och mjölk i en bunke.
2. Värm upp en stekpanna på mediumvärme med smör tills det har smält. Häll i de vispade äggen och rör runt i pannan hela tiden tills äggröran är den konsistensen du föredrar.
English muffin och eggs Bennedict
En riktig brunchklassiker är eggs bennedict, alltså en english muffin med ett pocherat ägg och krämig hollandaisesås ovanpå. Att laga english muffins är både enkelt och går ganska snabbt, hur du gör det kan du läsa här under.
Du behöver
3 msk smör
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
50 gram jäst
2,5 dl vatten
1,25dl mjölk
Så här gör du
1. Koka upp mjölken. Ta av kastrullen från plattan, häll i vattnet och låt sjunka till 37 grader i temperatur.
2. Ta lite av mjölkblandningen och lös upp jästen i. Häll sedan tillbaka allt i bunken.
3. Tillsätt socker, salt och vetemjöl och avsluta med att blanda ner smöret.
4. Låt degen jäsa i 1,5 timme.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Dela degen i 40st lika stora delar och rulla i händerna tills du får små bollar.
7. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper emellan och tryck till de lite så att de plattas ut.
8. Grädda i 7-8 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
Så fort bröden har svalnat lite har du färdiga english muffins som är redo att ätas. Bröden fungerar perfekt att ätas med smör och pålägg eller marmelad men om du vill göra riktiga eggs bennedict behöver du bara pochera ägg, hälla på hollandaisesås och toppa med lite hackad gräslök.
Amerikanska pannkakor
Skillnaden mellan amerikanska pannkakor och vår vanliga svenska är i regel tjockleken på dem. Medan våra traditionella pannkakor är tunna och frasiga är de amerikanska tjocka och fluffiga. Amerikanska pannkakor är inte svårare att laga än våra egna och passar perfekt till frukost.
Du behöver (för 4 portioner)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Smör till stekning
Så här gör du
1. Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet
2. Häll ut en klick på stekpannan och stek i cirka 1,5 minuter på varje sida
Klart!
Toppingar
Till amerikanska pannkakor kan du mixa och blanda med flera olika goda toppingar och tillbehör. Här är våra favoriter:
- Sirap och bacon
- Nutella och banan
- Glass och färska bär
- Blåbär och grädde
Mexikansk tacofrukost
Tacos till frukost är fortfarande väldigt ovanligt här i Sverige men det kan också vara det godaste som finns. Nu är det ju inte vanlig svensk tacos vi pratar om med köttfärs och halvfabrikatskryddor utan en nationalitetsmixad tavovariant. I det här receptet har vi ägg, avokado, chorizo, skosnörespotatis och lite andra goda grejer.
Du behöver (till 2 taco)
1 potatis
1 chorizo
0,5 vitlök
2 ägg
1 tomat
1 avokado
2 tortillabröd
2 nypor koriander
0,5 chili (valfritt)
Så här gör du
1. Julienna potatisen i tunna skivor (tunna som små skosnören) och fritera eller stek dem.
2. Ta av skinnet på chorizon och hacka ner till en korvfärs. Stek tillsammans med vitlök och lite chili.
3. Vändstek äggen.
4. Montera tacon på ett tortilla bröd med tärnad tomat, skivad avokado, ägg, chorizo oh potatis och avsluta med att ringla lite koriander ovanpå.